Industrie_Innovatie_duurzaamheid

Jaarverslag Sirris wijst op paradoxen tussen economische onzekerheid en (duurzame) innovatie

Sirris, het collectief innovatiecentrum voor de technologische industrie, heeft het jaarverslag 2022 gepubliceerd. Het verslag bespreekt de paradoxen van het afgelopen jaar, en de inzet van Sirris om bedrijven te ondersteunen bij de adoptie van nieuwe technologieën, inclusief het beheersen van de bijhorende risico’s.

“Het jaar 2022 bracht een reeks paradoxen met zich mee” valt Herman Derache, Managing Director van Sirris met de deur in huis. “Ondanks de wereldwijde economische onzekerheid was het een opmerkelijk jaar voor innovatie, zoals blijkt uit het recordaantal octrooiaanvragen dat het Europees Octrooibureau (EOB) ontving. Vijf van de tien grootste Belgische aanvragers kwamen uit universiteiten en onderzoeksinstellingen, maar deze groei in octrooiaanvragen vertaalde zich niet evenredig naar een toename in innovatieprojecten bij bedrijven. Integendeel zelfs, daar observeerden we een daling van 10 procent van grote en meer risicovolle innovatietrajecten.”

Neutrale partner

Maar net in deze paradoxale tijden neemt Sirris haar rol als collectief innovatiecentrum op zich, door bedrijven concreet te helpen bij het introduceren en adopteren van technologische innovaties en de bijhorende risico’s te beheersen. “Directe feedback van onze bedrijven leerde ons in 2022 dat onze praktische en neutrale ondersteuning en klankbordfunctie noodzakelijk zijn in deze woelige tijden. We mogen ons zelfs wat scherper opstellen in het gefragmenteerde onderzoeks- en innovatielandschap, zodat onze bedrijven hun ‘trusted compagnon’ terugvinden en herkennen”.

Jeroen Deleu, Director Strategy en Corporate Development bevestigt dat bedrijven in de technologische industrie een neutrale partner zoeken in woelige tijden: “De inhoudelijke focus van Sirris blijft gericht op de zogenaamde ‘Twin transitions’: de digitale en groene transformaties, twee thema’s die ingrijpende gevolgen hebben voor bedrijven, hun waardeketen en de bijbehorende ecosystemen. Met het Green Deal-plan voor de industrie hebben ook overheden officieel deze koers ingezet. Gezien de breedte van de impact is het van essentieel belang dat we als Sirris bedrijven relevante industriële en thematische context bieden, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken”.

lees ook

SustAIn.brussels gidst organisaties in duurzame groei via AI en nieuwe technologieën

Technologische innovaties

In het jaarverslag publiceert Sirris aanvullend enkele voorbeelden van concrete en praktische innovatieprojecten in de technologische industrie – van kleine kmo’s tot grotere industriële spelers. Technologische innovaties op gebied van kunstmatige intelligentie, augmented reality, materialen, enzovoort komen allemaal aan bod als versnellers van innovatie binnen deze bedrijven.

“2023 heeft zich positief aangekondigd” concluderen Derache en Deleu: “De inhoudelijke focus van Sirris wordt verder verdiept en zien we nu al vertaald in een groeiend aantal concrete industriële innovatietrajecten, vóór, door en met onze bedrijven en partners. Het is duidelijk dat onze bedrijven klaar zijn voor de volgende innovatiestap. En als Sirris staan wij klaar om hen te helpen, met praktische ondersteuning, scherpe expertise, state-of-the-art infrastructuur en frisse vernieuwende ideeën”.

Het volledige jaarverslag kan je hier raadplegen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.