Mã¶lndal,,Sweden,-,January,15,2022:,Grille,And,Front,Of

Volvo stelt binnenkort nieuwe, kleinere EV voor

Volgende maand zal Volvo een nieuw elektrisch voertuig presenteren. De EX30 zal vermoedelijk een kleinere wagen zijn. Volvo stelt de nieuweling voor op 7 juni en is voorlopig karig met informatie.

De Zweedse autobouwer zegt bijvoorbeeld niet waar de nieuwe wagen zal worden gebouwd. Bij Volvo Cars in Gent is de productielijn alvast klaar voor meer elektrische voertuigen. Waar Volvo wel duidelijk over is, dat is dat de nieuwe wagen een veel kleinere ecologische voetafdruk zal hebben, weet Arstechnica. Zo zou de EX30 bij 200.000 gereden kilometer verantwoordelijk zijn voor ‘slechts’ 30 ton CO2. Het gaat om een levenscyclusbedrag, inclusief de CO2 die wordt uitgestoten tijdens het productieproces. Dus niet alleen de uitstoot als gevolg van het opladen.

Kwart minder uitstoot

De uitstoot van de EX30 zou daarmee een kwart lager liggen dan de koolstofemissies tijdens de levenscyclus van Volvo’s huidige kleinste elektrische auto’s: de XC40 en C40 Cross-over. “De nieuwe EX30 is een grote stap in de juiste richting wat onze duurzaamheidsdoelstellingen betreft”, zegt Anders Kärrberg, hoofd duurzaamheid bij Volvo. “We streven er naar om tegen 2025 de totale uitstoot per auto te verminderen met 40 procent ten opzichte van het niveau van 2018. Dat willen we bereiken door de totale uitlaatemissies met de helft te verminderen.”

Volvo wil ook de uitstoot veroorzaakt door andere activiteiten verkleinen met een kwart.  Het gaat onder andere om de inkoop van grondstoffen en de toeleveringsketen. “Het draagt allemaal bij aan onze ambitie om tegen 2040 een klimaatneutraal bedrijf te zijn”, verklaart Kärrberg. De nieuwe EX30 draagt sowieso al bij aan de verkleinde ecologische voetafdruk. Er zijn minder grondstoffen nodig dan bij een grote wagen. Daarnaast gebruikt Volvo meer gerecycleerde metalen en kunststoffen dan bij de andere modellen.

lees ook

Volvo Cars schakelt versnelling hoger in Vlaanderen voor de productie van elektrische auto’s 

Het interieur van het kleine Volvo-broertje is uitgerust met gerecycleerde stoffen of hernieuwbare materialen. Zo bevat de wolmix gerecycleerd polyester. Volvo heeft ook een toepassing ontwikkeld voor kleine vezels die, tijdens de recyclage van spijkerstof, normaal bij het afval belanden. Meer details over de nieuwe EX30, en de plaats waar die zal worden gemaakt, krijgen we ongetwijfeld op 7 juni.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.