h2 groene waterstof

Waterstofimportcoalitie stippelt roadmap uit voor waterstof import in België

De Waterstofimportcoalitie, die toonaangevende spelers omvat zoals DEME, Engie, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp-Bruges en WaterstofNet, heeft een gedetailleerde roadmap gepresenteerd voor de import van waterstof in België. De strategische visie biedt inzicht in mogelijke toekomstige scenario’s. De visie schetst ook de onmiddellijke acties en maatregelen die vereist zijn om België te transformeren tot een klimaatneutrale energiehub.

Port of Antwerp-Bruges speelt een cruciale rol in de plannen om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te worden. Gezien de beperkte beschikbaarheid van zonne- en windenergie in België en West-Europa, is het duidelijk dat lokale productie niet toereikend zal zijn om deze ambitieuze doelen te bereiken. Daarom zet België in op de import van waterstof en zijn dragers, zoals ammonia, uit landen zoals Chili, Oman, Namibië, Canada en Brazilië, waar overvloedige groene elektriciteit uit zonne- en windenergie beschikbaar is.

Richten op concrete projecten

Om deze visie te verwezenlijken verenigden DEME, Engie, Exmar, Fluxys en WaterstofNet zich in 2019 in de Waterstofimportcoalitie. Deze coalitie richt zich op concrete projecten die gericht zijn op productie, transport en opslag van waterstof en draagt bij aan het versterken van de positie van België als een mondiale leider op het gebied van duurzame energie. De roadmap van de Waterstofimportcoalitie is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de coalitiepartners en intensieve dialoog met meerdere belanghebbenden.

lees ook

Belgian Hydrogen Council schrijft memorandum met waterstofaanbevelingen

De roadmap biedt inzicht in verschillende scenario’s voor toekomstige waterstofimport en de bijhorende infrastructuurontwikkeling. Het de onmiddellijke stappen die moeten worden ondernomen en de maatregelen die in de komende jaren moeten worden geïmplementeerd om deze ambitieuze visie tot leven te brengen. coalitie benadrukt dat deze inspanningen niet alleen de positie van België in de wereldwijde energiemarkt zullen versterken, maar ook een cruciale rol zullen spelen in het bereiken van klimaatdoelen en het stimuleren van duurzame ontwikkeling op mondiaal niveau.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.