warmtepomp

Webtool zet particulieren op weg naar geschikte warmtepomp

De vennootschap CORE (Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik) heeft een webtool gelanceerd waarmee particulieren in enkele stappen een idee krijgen van een geschikte warmtepomp. De tool is een aanvulling op een gids die CORE enkele maanden geleden ontwikkelde.

De leden van CORE zijn een lichting pas afgestudeerde ingenieurs die binnen het postgraduaat Tech Innovations in Ventures and Teams van de KU Leuven projecten ontwikkelen. Eén van die projecten stelden we in maart aan je voor: een gids naar duurzame energietransitie. Brent Paelinck en Andreas Decaluwé kozen binnen CORE voor een webtool die particulieren in enkele eenvoudige stappen op weg zet naar een geschikte warmtepomp, los van merken of fabrikanten. De gids zou een aanvulling worden op de tool maar begon een eigen leven te leiden en kwam zelfs als eerste uit. “De gids gaat dan ook over meer dan warmtepompen alleen”, aldus de auteurs.

Eenvoudige webtool

Enkele maanden na de release van de gids, is nu ook de webtool klaar. “We kozen voor een eenvoudige applicatie waarbij particulieren in een paar stappen een beeld krijgen van de warmtepomp die bij hun energievoorziening past. Met de tool hopen we mensen te overtuigen om de investering naar elektrische energievoorziening te maken.” De tool vergelijkt de huidige energiesituatie en simuleert de mogelijke besparingen wanneer wordt gekozen voor een warmtepomp. We zetten voor jou op een rijtje.

  • Stap 1: basisgegevens invoeren

De tool heeft enkele basisgegevens nodig van de woning, zoals het aantal bewoners, type verwarming en de isolatiewaarde van het huis. Aan de rechterkant krijgt de gebruiker meer uitleg om zo het antwoord beter te kunnen formulieren.

  • Stap 2: energievoorziening

De tweede stap polst naar de huidige energievoorziening van de woning, afhankelijk uiteraard van wat de gebruiker in de eerste stap heeft ingegeven. Daarbij komt de vraag of het huis al is voorzien van zonnepanelen.

  • Stap 3: verbruiksgegevens

In de laatste stap vragen de ontwikkelaars enkele verbruiksgegevens met betrekking tot het energieverbruik op dit moment. Daarbij kan de gebruiker zelf de prijs van bijvoorbeeld de aangekochte stookolie invoeren, omdat die verschilt van moment tot moment. Hetzelfde geldt voor het elektriciteitsverbruik en de opbrengst van de eventuele zonnepanelen.

lees ook

Frixis: ‘Nieuwe Europese wetten brengen energietransitie in gevaar’

Conclusies

Zodra de gebruiker de drie stappen heeft doorlopen, berekent de tool de resultaten. Via een handige visualisatie toont de applicatie de mogelijke besparingen met verschillende types warmtepompen. Handig is dat naast de besparingen op primaire energie en de verbruikskost ook de uitgespaarde CO2 in beeld wordt gebracht.

De gebruiker kan de resultaten downloaden in een handige en uitgebreide pdf. De ontwikkelaars maken wel meteen duidelijk dat het om een richtinggevende tool gaat. “We vragen aan de gebruiker slechts een beperkt aantal gegevens om het gebruik onder particulieren zo groot mogelijk te maken”, aldus Brent Paelinck van CORE. Voor meer accurate berekeningen is het aangewezen om naar een deskundige te stappen. Toch geeft deze tool al een goed idee en is het grootste doel om mensen te overtuigen om te kiezen voor een warmtepomp.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.