windturbines windenergie

ZF Wind investeert in testbank voor windturbines tot 15 megawatt

Het Lommelse ZF Wind investeert in een nieuwe end-of-line testbank voor complete aandrijflijnen die tot 15 megawatt aan energie kunnen opwekken. Dat schrijft nieuwsagentschap Belga. Daarmee speelt het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de productie van  windturbines, in op de snel groeiende markt van krachtigere windturbines.

In januari maakte ZF Windpower reeds bekend dat het 50 miljoen euro zou uittrekken voor een nieuw Test & Prototype Center. De Vlaamse regering investeerde toen 2 miljoen euro in het nieuwe testcentrum. Het bedrijf maakte tot nu tandwielkasten voor windturbines. ZF Wind zal zijn activiteiten uitbreiden door volledige aandrijflijnen te produceren voor zowel windturbines op land als op zee. Vooral de off-shore turbines worden steeds krachtiger. Als gevolg hiervan groeit de aandrijflijn mee en moeten ook de productieprocessen  en het end-of-line testproces aangepast worden.

18 miljoen newton-meter

De nieuwe testbank wordt in het najaar in Lommel geleverd. Naar verwachting zal de eerste seriële geproduceerde 15 MW aandrijflijnen voor de offshore markt de fabriek in Lommel verlaten in het eerste kwartaal van 2024. Eerst moeten de aandrijflijnen (bestaande uit een versnellingsbak, generator en hoofdlagerassemblage) een uitgebreide test doorstaan. Dit zal gebeuren op de nieuwe testbank die tot 18 miljoen newton-meter aan belasting kan genereren om zo de aandrijflijnen te testen onder zware omstandigheden.

lees ook

Duitse ZF Wind Power bouwt grootste testopstelling ter wereld in… Lommel

Dankzij het unieke ontwerp van de testbank kunnen twee aandrijflijnen per dag  getest worden. Deze laatste test zorgt ervoor dat de aandrijflijn en al zijn verbindingen werken zoals ze zouden moeten, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan alle krachten van de natuur. “De end-of-line testbank vermindert de montagetijd met wel 90 procent, waardoor we twee aandrijflijnen per dag kunnen testen. Dit is een win-winsituatie voor ons en onze partner Vestas”, vat CTO van ZF Wind Power, Martin Knops samen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.