Lightyear 2

Zonneautobedrijf Lightyear start activiteiten weer op na herstructurering 

Lightyear, de ontwikkelaar van ultra-efficiënte elektrische autotechnologie, heeft na een herstructurering de werking terug opgestart. Het bedrijf haalde voldoende middelen op om met een team van 100 mensen de missie verder te zetten naar schone mobiliteit.  

Lightyear trekt er dan toch niet de stekker uit. In januari werd het bedrijf nog failliet verklaard. Een maand later verklaarde het bedrijf dat het, na het vinden van acht miljoen euro, terug in de startblokken stond. Die ambitie is nu waarheid geworden. Lightyear zal zich richten op de ontwikkeling van een betaalbare zonneauto: de Lightyear 2. “Het was een complex vraagstuk waar we met veel stakeholders voor stonden. Gelukkig is de doorstart binnen redelijk korte tijd gerealiseerd en heeft iedereen nu duidelijkheid”, aldus financieel beheerder Reinoud van Oeijen.  

Duidelijke prioriteiten 

Het vernieuwde Lightyear-team gaat verder met duidelijke prioriteiten. De komende maanden ligt de focus op het ontwikkelen van de Lightyear 2 tegen een betaalbare prijs. Daarnaast moet het bedrijf aanvullende fondsen vinden voor de volgende stappen in de ontwikkeling van de wagen en de efficiënte technologie. “Ik ben erg blij dat we de herstructurering konden afronden”, zegt CEO Lex Hoefsloot. Die is volgens ons in het belang van het duurzame succes.” 

De doorstart is mee mogelijk gemaakt door de huidige investeerders. “Als bezorgde investeerder stond ik begin februari op om de belangen van individuele investeerders te vrijwaren”, zegt Arnoud Aalbersberg. Hij vertegenwoordigt de Impact Invester Group (IIG) die de benodigde investering binnenhaalde. De grootste investeerders (SHV, Dela, Eikenbosch, Invest-NL, BOM en LIOF) maakten ook de doorstart mogelijk door het intellectueel eigendom van Lightyear in te brengen in het geherstructureerde bedrijf. 

lees ook

Ecopinie: Hoe zonne-energie de uitdagingen van duurzame mobiliteit aangaat

Moederbedrijf 

De werkmaatschappij van Lightyear is in januari failliet verklaard. Begin deze week volgde het moederbedrijf Atlas Technologies. Die stap was nodig om de herstructurering als nieuw bedrijf af te ronden. Het IP en het team van de zonnepanelendivisie, een dochteronderneming is dat, zullen onderdeel worden van het nieuwe bedrijf.  

“Ik ben onder de indruk van het werk dat is verricht door de vele private en publieke investeerders, ambassadeurs, supporters, teamleden en oprichters”, aldus Clemens Schlettwein, één van de eerste investeerders in Lightyear. “Het waren en zijn uitdagende maanden. Ik ben er trots op dat we verder op de weg gaan naar het realiseren van de Lightyear-missie: het creëren van ultra-efficiënte zonneauto’s die schone mobiliteit voor iedereen mogelijk maken.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.