velektrische fiets e-bike speedpedelec

1 op 5 werknemers heeft (al) een mobiliteitsbudget

Het aantal werknemers met een mobiliteitsbudget is in 2022 bijna verdubbeld: van 0,10 procent in 2021 naar 0,18 procent vorig jaar. Eén werknemer op 500 kiest intussen voor het federale mobiliteitsbudget. Brusselse werkgevers blijken uit een analyse van SD Worx koploper.

SD Worx polste bij meer dan 36.000 werkgevers en 1,1 miljoen werknemers naar het mobiliteitsbudget. Met dat federale budget ruilen werknemers hun (recht op een) wagen in voor een budget waarmee ze hun mobiliteit zelf duurzaam kunnen invullen. Voorlopig gaat het enkel over bedienden met een bedrijfswagen. Volgens SD Worx blijft het mobiliteitsbudget, zeker gezien de beperkte absolute aantallen, een differentiator in de ‘war for talent’.

Verdubbeling mobiliteitsbudget

De Vlaamse werkgevers met mobiliteitsbudget zijn in de meerderheid. Maar wanneer rekening wordt gehouden met het aantal werkgevers per regio, dan omarmen de Brusselse werkgevers het snelst het mobiliteitsbudget. Eén op veertig werkgevers (2,46 procent) in het Brusselse heeft het ondertussen ingevoerd. Vlaanderen blijft stabiel met 0,58 procent terwijl in Wallonië een stijging naar 0,35 procent merkbaar is.

“2022 betekende bijna een verdubbeling van het mobiliteitsbudget. Dat het budget ook kan worden ingezet voor de afbetaling of huur van de woning bij meer dan 50 procent thuiswerk draagt hier zeker toe bij”, zegt Annelies Rottiers van SD Worx. “Het inruilen van een bedrijfswagen heeft nu het meeste succes bij medewerkers tussen 25 en 40 jaar, wanneer er voldoende alternatieven zijn. Uiteraard moet de werkgever die mogelijkheid eerst invoeren. Het is logisch dat het budget bij Brusselse werkgevers het snelst ingang vindt want daar werken veel bedienden en zijn er veel alternatieven.”

lees ook

Groenere mobiliteit alleen mogelijk met minder verkeer

Grootte organisatie speelt mee

De grootte van de organisatie speelt mee in het invoeren van het mobiliteitsbudget. Hoe groter de organisatie, hoe groter de kans op een zulk budget. Meer dan 85 procent van de werkgevers met een mobiliteitsbudget zijn kmo’s. Als je rekening houdt met het aantal bedrijven per segment, dan heeft het budget het meeste succes bij grote bedrijven. Bij kmo’s heeft ruim vier procent een mobiliteitsbudget. In grotere organisaties (meer dan 1.000 werknemers) is dat aantal dubbel zo groot (8,25 procent).

“Ook wij zien de exponentiële groei van het mobiliteitsbudget”, zegt Amaury Gérard, CEO en medeoprichter van Mbrella. “Dit is deels te danken aan de werknemers die er actief naar vragen, waardoor werkgevers een tandje bijsteken in het kader van de ‘war for talent’. Het extra comfort zoals de mogelijkheid om er de huur of hypothecaire lening mee te financieren, speelt ook mee. Daarnaast is er ook een stijgende motivatie bij werkgevers om de ecologische voetafdruk naar beneden te halen. Dat is uiteraard onze missie.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.