laadpaal-en-auto-copy-e1683292977890-1024x883

Sparki opent eerste van 200 ultrasnelle laadstations in België

Het Antwerpse bedrijf Sparki heeft dinsdag in Deinze zijn eerste ‘ultrasnelle laadstation’ voor elektrische wagens geopend. Nog dit jaar wil het bedrijf tweehonderd dergelijke stations hebben in België, waar automobilisten tot 100 kilometer kunnen bijladen in amper 5 minuten, meldt persagentschap Belga. De federale overheid investeert in het bedrijf.

De ambities zijn groot, bij het bedrijf met hoofdkantoor in Antwerpen. Sparki wil naar eigen zeggen in minder dan drie jaar tijd het grootste en snelste netwerk van ultrasnelle laadstations in België bouwen. Snelladen begint bij een vermogen vanaf 50 kilowatt, maar het bedrijf belooft minstens zes keer meer vermogen. “Vanaf 15 à 20 minuten kan tot 80 procent van de batterij van een elektrische wagen worden opgeladen, afhankelijk van de laadcapaciteit van de wagen”, stelt het bedrijf.

Overheid investeert mee


Voor nieuwe stations mikt het bedrijf op drukke locaties, zoals invalswegen naar steden, populaire tankstations en parkeerplaatsen van winkelketens. Het legt zich ook enkel toe op België. Voor de officiële inhuldiging in Deinze kon Sparki rekenen op de aanwezigheid van premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Dat is geen verrassing want de federale overheid investeert in Sparki de participatie- en investeringsmaatschappij SFPIM. Zij heeft volgens haar website een belang van 49,37 procent in Sparki.

lees ook

Elke 60 kilometer een laadstation tegen 2026


“De regering heeft een heel pakket aan maatregelen en fiscale stimulansen geïntroduceerd dat elektrisch rijden voordeliger maakt, maar dan moet het laadnetwerk wel volgen”, stelt premier De Croo. “Als overheid investeren we daarom via SFPIM in Belgische bedrijven zoals Sparki die de duurzame omslag versterken door een breed netwerk aan laadpalen ter beschikking te stellen”, voegde Van Peteghem toe.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.