EV's elektrische auto's opladen
Foto: Shutterstock

Aantal snellaadpunten in Vlaanderen bijna verdrievoudigd

Het aantal laadpunten met een capaciteit van minstens 150 kilowatt is het voorbije jaar in Vlaanderen sterk gestegen. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers van het Nederlandse Laaddatabedrijf Eco Movement.

Volgens Eco Movement stond de teller halfweg 2023 op 753 laadpunten. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als een jaar eerder. De snelladers zijn volgens De Tijd een belangrijke schakel in de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. E-wagens worden vaak thuis of op het werk opgeladen via trage laders. Voor langere ritten zijn snelladers een absolute noodzaak. Anderhalf jaar geleden kende de Vlaamse regering de concessies toe voor een groot aantal snellaadpalen langs de grote Vlaamse verkeersknooppunten. Het merendeel van die infrastructuur is intussen geplaatst.

Bedrijven doen mee

Naast de concessies uitgereikt door Vlaanderen, nemen bedrijven vaak zelf het initiatief om een netwerk van snelladers aan te leggen. Het gaat voornamelijk, en niet verwonderlijk, over grote energieproducenten zoals TotalEnergies en Engie. Maar ook particulier gesteunde start-ups zoals Elektra of Sparki nemen gretig deel aan de installatieronde. Zo liet het Vlaamse Sparki onlangs nog weten dat het tientallen, tot zelfs honderden, snelladers in België wil plaatsen. Ook het aantal publieke laadpalen in Vlaanderen is sterk gegroeid. Eind juni telde het Vlaamse gewest er liefst 29.111.

lees ook

In 2026 om de 60 km laadpalen voor elektrische wagens

België is met de inspanningen opgeklommen tot de top van Europa. Dat is ook nodig want in februari werd de 100.000ste e-auto gevierd en tegen eind 2023 zou de kaap van 200.000 zelfs worden gerond. Die groei komt er voornamelijk door de snelle elektrificatie van het bedrijfswagenpark. Om voldoende laadinfrastructuur te voorzien, blijven inspanningen nodig. En zeker in andere regio’s van het land. Ruim driekwart van alle 37.000 laadpalen in België staan op het Vlaamse deel. Brussel en Wallonië lopen (ver) achter.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.