BlackBoxRevelation_AB_GSM

AB, Recupel en Black Box Revelation op zoek naar 3.000 oude gsm’s

Muziektempel AB, Recupel en Black Box Revelation werken samen om 3.000 oude mobiele telefoons in te zamelen. Wie toestellen doneert, mag naar een exclusieve show van Black Box Revelation of krijgt concertcheques in ruil. Recupel geeft de ingezamelde gsm’s een nieuw leven waardoor er minder grondstoffen worden aangeboord om nieuwe toestellen te maken.

Grondstoffenschaarste, druk op het milieu en klimaat: we kunnen niet oneindig grondstoffen aanvoeren uit verre landen om hier toestellen te maken, aldus het persbericht van Recupel. Daarom lanceert de inzamelaar van elektronische apparatuur een muzikale actie in samenwerking met muziektempel AB en de Belgische rockband Black Box Revelation. Wie een oude gsm afgeeft bij AB of opstuurt met de post, krijgt een concertcheque van vijf euro. Lever je meer dan twee toestellen in, dan kan je kiezen voor een exclusieve show van de band rond frontman Jan Paternoster.

Urban mining

Een inzamelactie is volgens Recupel absoluut nodig. Uit een onderzoek blijkt dat in Belgische huizen ongeveer anderhalf miljoen oude mobiele telefoons rondslingeren. Wellicht is dat cijfer slechts een onderschatting. Aan rondslingerende telefoons heeft niemand iets. Het zorgt alleen voor rommel bij de eigenaars. Bovendien is het een gemiste kans om iemand die er zich geen kan veroorloven, verder te helpen. En als het toestel toch niet meer werkt of verouderd is, kan je het beter recycleren om alle materialen waarvan het gemaakt is, te recupereren.

lees ook

Out of Use zet oude elektronische apparaten om in bos

De vzw Recupel werkt samen met kringloopwinkels en met lokale verwerkers die al die toestellen zorgvuldig ontmantelen en de onderdelen en grondstoffen weer een nieuw leven geven. Urban mining dus, waarbij de grondstoffen liggen voor het rapen in onze eigen huizen. “Met heel weinig moeite kunnen onze muziekfans dus een groot verschil maken”, legt Ward Cannaerts van Ancienne Belgique uit. “Hun oude toestellen waren eigenlijk niets meer waard, tot nu: ze krijgen er livemuziek voor in ruil. Dat lijkt ons een win-win voor zowel de planeet als ons publiek.”

Black Box Revelation speelt exclusieve show

Ook Jan Paternoster en Dries Van Dijck (Black Box Revelation) staan volledig achter die boodschap. De Belgische rockband zet zijn schouders mee onder het project en speelt zelfs een exclusieve Clubshow in AB op 28 januari 2024 voor muziekfans die minstens twee telefoons recycleren. “Veel muziekfans zijn intensieve gsm-gebruikers”, zegt zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Doorheen de jaren verslijten ze er heel wat. Door onze samenwerking met Black Box Revelation en de AB kunnen we nu een heel mooi aanbod doen: je toestellen met een gerust gemoed achterlaten bij een betrouwbare partner.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.