Het Klimaatfonds van stad Antwerpen zal vijf projecten ondersteunen die de uitstoot van broeikasgassen op Linkeroever helpen verminderen. De projecten kaderen in de Europese missie om de stadswijk Linkeroever al tegen 2030 klimaatneutraal te maken, 20 jaar eerder dan de Europese doelstelling. De projecten krijgen samen een toelage van in totaal 239.000 euro.
Stad Antwerpen wil een voortrekkersrol blijven spelen in de strijd tegen klimaatopwarming, luidt een persbericht. Het klimaatbeleid naar een CO2-reductie van 50 tot 55 procent tegen 2030 in vergelijking met 2005. Tegen 2050 wil Antwerpen zowel klimaatrobuust als klimaatneutraal zijn. Voor Linkeroever reikt de stedelijke ambitie nog verder: als deelnemer aan de Europese missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden wil Antwerpen dit stadsdeel al klimaatneutraal maken tegen 2030. Het Antwerpse Klimaatfonds lanceerde daarom in maart een oproep aan bedrijven en organisaties om innovatieve projecten in te dienen die de uitstoot van broeikasgassen in de wijk rechtstreeks of onrechtstreeks helpen verminderen.
Focus op (hernieuwbare) energie
Bij deze oproep lag de focus op het energieverbruik van gebouwen en de lokale productie van (hernieuwbare) energie op Linkeroever. Een professionele jury koos vijf projecten, die elk een toelage tussen 39.000 en 50.000 euro ontvangen via het Klimaatfonds. De geselecteerde bedrijven en organisaties krijgen 2 jaar de tijd om hun project uit te voeren. “Voor Linkeroever heeft de stad een torenhoge ambitie”, verklaart Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “We zijn heel tevreden dat we op hulp kunnen rekenen van de professionele sector. De gekozen projecten zijn nog maar het begin. We gaan verder actief op zoek naar vernieuwende samenwerkingen en projecten.”
Dit zijn de vijf geselecteerde projecten:
- Pilootproject energetische renovatie van appartementsgebouwen (ingenieursbureau Gevelinzicht)
- Warmtepompen leasen (NON.ENERGY)
- Verminderen van CO2-uitstoot in kantoren, lichte industrie en winkels (Samen Klimaatactief)
- Energie besparen in appartementsgebouwen met hulp van verenigingen van mede-eigenaars (Pixii/Passifhuis-Platform)
- Zonne-energie delen met huurders van sociale woningen (LAMMP)
lees ook
Nieuwe expo ‘Antwerpen voor Klimaat’ in het EcoHuis
Meer info over de projecten en het Antwerpse Klimaatfonds via deze link.