B4Plastics

Bioplastics à la carte: B4Plastics maakt ecologische polymeren op maat

De ambitie van B4Plastics? Nieuwe milieuvriendelijke kunststoffen creëren voor een betere planeet. “Hoe meer iets zogezegd niet kan, hoe meer ik geprikkeld raak.” Een gesprek met oprichter en CEO Stefaan De Wildeman. 

“B4Plastics is een actief ontwikkelingsbedrijf dat voortdurend nieuwe plastictypes uittest en uitvindt. Eigenlijk zijn we polymeerarchitecten”, legt De Wildeman uit. Als een van de eerste bedrijven ter wereld maakt B4Plastics dan ook om het even welk polymeer op maat. “Uit allerhande afvalstromen, van de voedselketen tot bosbeheer, halen we bouwstenen - monomeren - waar we polymeren van maken. We hebben onder andere nieuwe materialen ontwikkeld op basis van suikerbietenpulp, houtzaagsel of fermentatieve producten uit melasserijke aardappel-afvalstromen.”

Evoluerende markt

Op die manier kunnen bedrijven in hun productieproces meer lokale of hernieuwbare bronnen gebruiken, of ecologische features zoals afbreekbaarheid implementeren. De vraag in de markt evolueert ook volop in die richting. “Hadden we dit tien jaar geleden geprobeerd, dan was het niet gelukt, maar vandaag zitten we als eerste op de rij.” De Wildeman beseft hoe belangrijk het momentum is. In een vorig leven werkte hij voor chemiebedrijf DSM. “DSM had plannen met biogebaseerde materialen die hun tijd vooruit waren. Daar heb ik de grilligheden van de markt leren kennen en erop leren anticiperen”, vertelt hij. 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.