CMB.Tech Ford Trucks

CMB.Tech vormt Ford trucks om tot vrachtwagens op waterstof

Het Belgische CMB.Tech heeft een samenwerking afgesloten met Ford Trucks voor het ombouwen van vrachtwagens op dieselmotoren tot dual fuel waterstof trucks. Het cleantech bedrijf zal de vrachtwagens in Antwerpen omvormen. Nog dit jaar wil CMB.Tech de eerste Ford F-Max trucks opleveren. Het is de bedoeling om het concept in een latere fase op te schalen.

De transportindustrie zet massaal in op de transitie naar groenere vervoersalternatieven. Het is in die optiek dat CMB.Tech en Ford Trucks samen in bad duiken. De samenwerking is, althans volgens het persbericht, cruciaal in de overgang binnen de transportindustrie naar groenere alternatieven. De klanten moeten via de overeenkomst snel toegang krijgen tot waterstofoplossingen. CMB.Tech is verantwoordelijk voor de conversie van de trucks naar zogenaamde dual fuel waterstoftrucks. Daarbij maat het cleantechbedrijf gebruik van haar kennis en expertise op het vlak van waterstof.

Beperkte aanpassing

Het conversieproces vraagt geen aanpassingen aan de bestaande, traditionele dieselmotor. Het project is bijzonder schaalbaar omdat er alleen een waterstofinjectiering wordt toegevoegd. De dual fuel technologie zuigt waterstof in de verbrandingskamer, waardoor er minder dieselinjectie nodig is om de motor aan te drijven. De overgang naar de waterstoftruck kan het traditionele brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 verminderen. Tegelijk blijft diesel een back-up olplossing voor wanneer er geen waterstof voorhanden is.

“Na drie jaar samenwerken ben ik blij dat we de overeenkomst met Ford Trucks officieel kunnen aankondigen”, zegt Roy Camp, CTO CMB.Tech. “Het concept waaraan we hebben gewerkt is eenvoudig en heeft het potentieel om enorm op te schalen. We kunnen hun vrachtwagens gebruiken die in drie dagen kunnen worden aangepast bij elke dual fuel workshop. We zijn samen met Ford klaar om verder op te schalen in Europa door een koolstofarme, betaalbare en robuuste oplossing te bieden voor wegtransport over lange afstanden.”

Tussenstap naar mono-fuel

De dual verbrandingsmotor waaraan beide bedrijven werken, is slechts een tussenstap. Het grotere doel is de invoering van mono fuel waterstof en volledig elektrische vrachtwagens. Toch is de samenwerking een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstoftechnologie in de vrachtwagenindustrie. Beide partijen werken al twintig jaar samen en verwachten dat deze overeenkomst aanzienlijke mogelijkheden biedt voor de en dat het zal leiden tot de nodige vernieuwing.

lees ook

Twee huisvuilwagens op waterstof in Antwerpen

“We zijn er trots op dat we gestart zijn met mono fuel waterstof- en volledig elektrische motoren (FCEV)”, aldus Burak Hosgoren, directeur internationale markten West-Europa Ford Trucks. “Naar onze mening zal deze samenwerking voor dual fuel een cruciale referentie zijn voor ons verdere werk. We verwachten dat deze vooruitgang het grootschalige gebruik van waterstof ICE-motoren en FCEV’s zal aanmoedigen. Dat zal leiden tot een duurzamere toekomst voor ons allemaal door de vraag naar waterstof te stimuleren en de versnellig van het waterstofaanbod te bevorderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.