Carbon,Neutral,And,Net,Zero,Concept,Natural,Environment,Climate-neutral,Long-term

Claire helpt bedrijven CO2 compenseren ‘om de hoek’

Claire brengt lokale projectaanbieders samen met bedrijven die hun CO2 dicht bij huis willen compenseren. Lokaal klimaatneutraal is dan ook het uitgangspunt van de Belgische start-up. Een gesprek met co-founder Johanna Huylenbroeck.

Als matchmakingplatform brengt Claire - dat overigens staat voor Clean Air - vraag en aanbod samen: bedrijven die hun CO2 in België willen compenseren kunnen op de digitale marktplaats snuisteren in een portfolio aan projecten. Die proejcten situeren zich zowel op het vlak van reductie van CO2 als op het vlak van captatie. Reductieprojecten omvatten gebouwen en technieken, denk aan klassiekers als zonnepanelen, warmtepompen of pocketvergisters. Bij captatie gaat het om carbon-farmingprojecten en natuurprojecten zoals bossen of het vernatten van veengebieden waarbij CO2 wordt opgeslagen in de bodem.

Beeldmateriaal

De berekening van de hoeveelheid CO2 die vermeden dan wel vastgelegd wordt, gebeurt via een ISO-gevalideerde methodiek. Compenserende bedrijven krijgen daarvan een attest als bewijs. Daarnaast ontvangen ze tijdens de match - en die is één op één gedurende drie jaar - beeldmateriaal van de voortgang van het project. De attesten vermelden naast de naam van het compenserende bedrijf en de hoeveelheid CO2, ook concreet om welk project het gaat. “Compleet met de contactgegevens erbij, er is niets anoniems aan”, vertelt Huylenbroeck. “De meeste projecten staan er ook voor open om persoonlijk connectie te maken.” Een bedrijf dat compenseert, kan het project dus gewoon zelf gaan bekijken.  

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.