Eco-score,,Nutri-score,,Planet-score,Sustainability,Vector,Label

Colruyt houdt als enige vast aan Eco-Score

Lidl en Carrefour gebruiken niet langer de Eco-Score om de duurzaamheid van producten aan te tonen. Dat hebben beide supermarktketens gemeld aan Gondola. Daardoor is Colruyt de enige retailer in België die de van oorsprong Franse Eco-Score blijft vermelden.

Twee jaar geleden voerder Colruyt de in Frankrijk ontwikkelde Eco-Score in. De methodologie is wetenschappelijk onderbouwd en gebruikt, net als de Nutri-Score, kleur- en lettercodes. Net die parallel zorgt volgens Lidl voor verwarring bij de klanten. Kort nadat Colruyt de Eco-Score invoerde, besliste Lidl om ook mee te stappen in het verhaal. Twee jaar later is de score dus verwezen naar de prullenmand. “Naast de verwarring met de Nutri-Score was er ook een grote complexiteit bij het aanpassen van de verpakkingen”, verduidelijk Julien Wathieu, woordvoerder van Lidl België aan Gondola.

Communiceren over duurzaamheid

De Eco-Score werd in de Lidl-filialen geafficheerd op ruim honderd producten. Dat is nu niet meer het geval. Het weglaten van de Eco-Score hoeft volgens Lidl niet te betekenen dat duurzaamheid naar het achterplan verdwijnt. “We communiceren in alle transparantie met onze klanten over de sociale, ecologische en gezondheidsimpact van onze producten. Dat doen we onder meer via positiepapers. Maar tot nu toe hebben we nog geen duidelijk label gevonden dat voldoet aan alle nodige criteria”, aldus Wathieu.   

Carrefour, dat in eerste instantie het label online zou gebruiken, volgt de ontwikkelingen. De internationale keten wacht op de Europese Commissie om een standpunt in te nemen rond duurzaamheidsindexen en bio-indicatoren. “Het is essentieel om een officiële gestandaardiseerde methode te ontwikkelen, die de consument gemakkelijk kan begrijpen en mensen die in het veld staan eenvoudig kunnen toepassen”, klinkt het bij Carrefour. “We staan dan ook voor een duurzame en transparante aanpak om consumenten duidelijke en betrouwbare informatie te geven.”

Colruyt Group blijft over

Door het afhaken van Lidl en Carrefour blijft de Coluyt Group als enige gebruiker van de Eco-Score over. Meer zelfs, anderhalve maand geleden bundelde de groep de krachten met Danone om het label verder te ontwikkelen in ons land. Toch verloopt de introductie en acceptatie van het label bij Colruyt moeilijker dan verwacht. “Het kost ons meer moeite en tijd om de informatie te krijgen van onze leveranciers en ze te verwerken in marketingcommunicatie op websites en verpakkingen”, zei Operationeel directeur Jo Willemyns onlangs.

lees ook

Helft Belgen verandert van merk omwille van slechte duurzaamheidsreputatie

De Eco-Score heeft al sinds de opstart te maken met veel kritiek. Vooral het feit dat de score voor verwarring zou zorgen voor de consument en dat het geen betrouwbare weergave zou geven van de ecologische impact van een product zijn pijnpunten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.