Docks Bruxsel_soir (3)

Docks Bruxsel eerste winkelcentrum met CO2-neutraal certificaat

Docks Bruxsel heeft van CO2logic/South Pole het ‘CO2-neutraal – gold company’-certificaat ontvangen. Daarmee is Docks het eerste grote winkelcentrum in Europa dat deze certificeren te pakken heeft.

“Docks profiteert van een uitzonderlijk ontwerp en bouwwijze voor wat betreft lage koolstofuitstoot. Dit was een van onze beweegredenen om in Docks te investeren”, zegt Peter Todd, oprichter van Portus Retail en Asset Manager/eigenaar van Docks Bruxsel. “Ons team heeft onvermoeibaar gewerkt aan de verdere vermindering van de CO2-uitstoot, toegankelijkheid voor iedereen en onze ESG-strategie. We zijn erg blij en trots dat wij het eerste grootschalige winkelcentrum zijn dat de CO2-neutrale status heeft bereikt en de gouden certificering heeft behaald.”

Ecologische aanpak

Het winkelcentrum blijft werken aan een vermindering van de CO2-uitstoot. “Een milieuvriendelijke en sociaal inclusieve strategie is essentieel voor ons en onze investeerders, huurders en klanten, en maakt deel uit van het DNA van Docks”, gaat Todd verder. De duurzame ecologische aanpak heeft altijd in het DNA van Docks gezeten en maakt integraal deel uit van de architectuur. Het winkelcentrum heeft een natuurlijk ventilatiesysteem dat de airconditioning vervangt en een regenwaterrecuperatiebekken van 580m³ dat – na filtratie en behandeling – kan worden gebruikt voor talrijke toepassingen, zoals sanitaire voorzieningen, schoonmaakprocessen en koelsystemen.

lees ook

Lokaal CO2-uitstoot compenseren met Claire

Docks Bruxsel is ook uitgerust met een methode om regenwater te filteren voor de bewatering van de groene muren. Het winkelcentrum heeft 4.500 m² zonnepanelen en de warmte van de nabijgelegen verbrandingsoven wordt eveneens gebruikt als energiebron. Op het dak herbergen twee bijenkorven ongeveer 80.000 bijen. Dit verklaart waarom het winkelcentrum reeds een ‘BREEAM Excellent’-rating heeft.

Dankzij diezelfde ecologische infrastructuur heeft Docks Bruxsel zijn kerstschaatsbaan kunnen vullen met regenwater en laten draaien op 100% groene energie, die is opgewekt door zonnepanelen. Deze panelen produceren maar liefst 520 Mwh per jaar, wat neerkomt op het gemiddelde verbruik van 115 Brusselse huishoudens.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.