Ekopak container

Ekopak neemt sectorgenoot Global Water & Energy (GWE) over

Ekopak, gespecialiseerd in decentrale, circulaire wateroplossingen, heeft in een persbericht de overname bekendgemaakt van Global Water & Energy (GWE). De private onderneming, met hoofdzetel in Brugge en filialen in Europa, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika, is expert in oplossingen voor de behandeling van industrieel afvalwater, hergebruik van water en de productie van groene energie.

De overname van GWE maakt van Ekopak een ‘full solution’ partner en wereldspeler wat waterhergebruik betreft. GWE is vooral actief op de internationale markt, grotendeels buiten Europa, terwijl Ekopak zichzelf voornamelijk in West-Europa op de kaart heeft gezet. Deze samenwerking stelt GWE & Ekopak in staat om te voldoen aan de behoeften van de industrie, de beschikbaarheid van water van de hoogste kwaliteit te garanderen en tegelijkertijd te voldoen aan de strenge lokale lozingsnormen.

Volledige overname

Ekopak verwerft 100 procent van de aandelen van de GWE-groep, die meteen in de consolidatiekring van Ekopak wordt opgenomen. Met deze acquisitie verwacht Ekopak voor 2023 een groepsomzet van 35-38 miljoen euro, vorig jaar was dat nog 18 miljoen euro. De Ekopak groep telt in totaal 230 werknemers. Qua expertise staat GWE sterk op het vlak van afvalwaterzuivering, terwijl Ekopak specialist is op het vlak van circulair watergebruik. Beide ondernemingen blijven actief onder hun eigen naam maar zullen gezamenlijk de markt benaderen wanneer dat is aangewezen.

De transactie zal deels worden gefinancierd met eigen middelen en deels met een lange termijn financiering. Door de overname groeit Ekopak uit van onderneming met verankering in België, Nederland en Frankrijk naar een heuse wereldspeler met uitzonderlijke geografische, intersectorale en technologische complementariteit. In een sterk groeiende watermarkt verwacht de groep Ekopak en GWE een omzet van 55 tot 58 miljoen euro.

Uli Ombregt (GWE) en Pieter Loose (Ekopak)

Opportuniteiten door complementariteit

“De sector biedt enorme opportuniteiten, maar evolueert snel”, zegt Ekopak CEO Pieter Loose. “Om daarop tijdig in te spelen, is een brede expertise en schaalgrootte nodig. Samen kunnen we in de huidige consolidatiegolf een sturende rol vervullen. Er is een ongeziene complementariteit tussen GWE (afvalwaterzuivering) en Ekopak (waterhergebruik). Wij merken meer en meer dat onze klanten naar beide oplossingen op zoek zijn. Ook geografisch vullen we elkaar perfect aan. De integratie van beide bedrijven biedt ons een unieke opportuniteit, op het meest geschikte moment in de evolutie van de sector.”

lees ook

water waar nodig: opwaarderen van water

“Zowel Ekopak als GWE hebben grote vestigingen van internationale ondernemingen als klant”, vukt Uli Ombregt, CEO Global Water & Energy aan. “De successen die wij bij deze vestigingen realiseren, zetten die groepen ertoe aan om vergelijkbare oplossingen in al hun locaties over de hele wereld te implementeren. Door onze samenwerking staan we hiervoor op de eerste rij. GWE telt tal van grote klanten uit de brouwerij– en voedingssector, terwijl Ekopak een voet tussen de deur heeft bij tal van multinationals uit de chemische en farmaceutische sector. Voortaan kunnen we onze expertise bundelen en gezamenlijke oplossingen aanbieden voor al deze ondernemingen, uit al deze sectoren.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.