HydRO Gin_1

Gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen basis voor nieuwe gin

Het smakelijke project van Hydro Global Solution is een uitloper van HydRO for laundries waarmee industriële wasserijen minstens 80 procent van het afvalwater kunnen hergebruiken. Distilleerderij Sterkstokers zette de schouders mee onder het initiatief en zette de gin op punt.

Gin gemaakt van gezuiverd afvalwater afkomstig van industriële wasserijen: ja, we keken op de redactie even op toen we het bericht lazen. Hydro Global Solution is een joint venture van Christeyns en Veride, opgericht in 2021. Christeyns is een Gentse multinational die reinigings- en desinfectiemiddelen produceert voor industriële wasserijen. Veride is een bedrijf uit Geel dat technologie voor zuivering en hergebruik van water ontwikkelt. Twee jaar geleden lanceerde de joint venture het systeem HydRO for laundries.

Duurzaamheid promoten

Verschillende industriële wasserijen in Vlaanderen en Nederland gebruiken het HydRO-systeem. Om duurzaam waterbeheer en HydRO for laundries te promoten tijdens de wasserijbeurs EXPOdetergo international, in oktober vorig jaar in Milaan, besloot Hydro Global Solution een gin te laten maken met gezuiverd afvalwater van wasserijen. Het bedrijf deelde op de beurs 250 flessen HydRO gin uit als relatiegeschenk. De drank viel zodanig in de smaak dat er al snel naar een verkooppunt werd gevraagd.

Hydro Global Solution nam de vraag ter harte en liet vijfhonderd extra flessen van een halve liter maken bij Sterkstokers uit Sint-Lenaarts. De gin is via hun webshop te koop (36 euro per fles). De gin bestaat, naast alcohol en kruiden, uit 62 procent gezuiverd afvalwater en heeft een alcoholpercentage van 38 procent. Het gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen is even drinkbaar als bron- of kraantjeswater. Het Normec Foodcontrol-laboratorium in Wetteren (BELAC geaccrediteerd) bevestigde dat het gezuiverde afvalwater voldoet aan alle drinkwaternormen.

lees ook

Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit eigen afvalwater

“Omdat het HydRO-water geen mineralen bevat, is de drank minder dorstlessend. Maar voor sterke drank is dat net een groot voordeel”, weet meester-distilleerder Thomas Cuyvers van Sterkstokers. “Hoe zachter het water, hoe zuiverder en lekkerder.” Met de gin op basis van gezuiverd afvalwater wil Hydro Global Solution wasserijen overtuigen om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken in plaats van het te lozen en steeds vers grond-, regen- of leidingwater te gebruiken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.