windmolens windmolenpark

Engie sluit overeenkomst met vijf bedrijven rond windenergie

Energiebedrijf Engie heeft langetermijnovereenkomsten afgesloten met vijf grote Belgische ondernemingen rond de levering van schone, hernieuwbare energie. Vanaf december zal Engie vijf jaar een deel van de energie, geproduceerd door het offshore windmolenpark C-Power, beheren en verdelen naar elk van de vijf ondernemingen.

Agristo, Aluminium Duffel, Pfizer Puurs, Proximus en Umicore, die vijf bedrijven hebben ingetekend op een totaal van 70 MW offshore windcapaciteit. Dat is het equivalent van het jaarlijkse verbruik van bijna 65.000 gezinnen (ongeveer 161 000 MWh per jaar). De keuze voor schone energie helpt de bedrijven om de koolstofvoetafdruk van hun activiteiten in België te beperken en in totaal 90.000 ton CO₂ per jaar te vermijden. Engie verwacht dat er in de komende maanden nog meer overeenkomsten zullen volgen.

Farshore windpark

Het C-Power windpark was in 2013 het eerste farshore windpark in de Belgische Noordzee en bevindt zich op de Thorntonbank. Het bestaat, op een zandbank ongeveer 30 kilometer van de Belgische kust, uit twee zones met samen 54 windturbines voor een totale capaciteit van 325 MW. De elektriciteitsproductie van de noordoostelijke zone van het C-Power windpark (24 windturbines) zal door Engie worden beheerd en aangeboden aan energie-intensieve industrieën. Voor de bedrijven kan het een kortetermijnoplossing bieden om hen te helpen de koolstofvoetafdruk te beperken. Terwijl deze Corporate Power Purchase Agreements (PPA’s) al goed ingeburgerd zijn bij bedrijven in het buitenland, kiezen nu ook steeds meer Belgische bedrijven voor deze optie.

lees ook

Engie vernieuwt Drive-aanbod voor slimmer en goedkoper rijden

“Dankzij een gediversifieerde en groeiende portefeuille kunnen we onze professionele klanten voorzien van lokale, hernieuwbare energie en zo de decarbonisatie van hun industriële activiteiten versnellen”, aldus Engie-CEO Thierry Saegeman. “Tegen 2030 willen we al onze klanten wereldwijd helpen om jaarlijks 45 miljoen ton CO₂-uitstoot te vermijden. Groene PPA’s met grote industriële spelers leveren een belangrijke bijdrage aan dit doel en tonen ons vermogen om hen te begeleiden in hun eigen traject naar netto-nul koolstofuitstoot.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.