ADPO LUCHTFOTO

Havenbedrijf ADPO neemt batterijpark in gebruik

Het logistieke havenbedrijf Antwerp Distribution and Product Operations (ADPO) lanceert in samenwerking met Zenobé Belgium een groot operationeel batterijpark in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. Via honderden batterijen in vijf grote containers zal de Antwerpse chemiespeler haar overschot aan groene energie – onder meer afkomstig van 4000 zonnepanelen op hun magazijn – massaal kunnen opslaan en hergebruiken. Het bedrijf investeert 5 miljoen euro in het project.

ADPO viert haar 35ste verjaardag met de installatie van een batterijpark met vijf batterijcontainers. De totale opslag is goed voor zes megawatt aan groene energie, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 300 gezinnen. Het is zo goed als één van de eerste batterijparken van die omvang dat operationeel zal zijn in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. In totaal gaat het om een site van 22.000 m2, iets meer dan drie voetbalvelden groot. ADPO werkt voor de installatie samen met Zenobé Belgium, een bedrijf gespecialiseerd in het recycleren van oude elektrische autobusbatterijen.

Circulariteit

Oude busbatterijen, dat vraagt om een woordje uitleg. Autobusbatterijen met minder dan 80% laadcapaciteit worden doorgaans als afval verwerkt omdat ze niet meer efficiënt kunnen opladen. Toch beschikken die batterijen nog altijd over 80 procent van hun capaciteit. Dat percentage aan energie wil Zenobé Belgium ‘redden’, samen met in dit geval ADPO. De logistieke speler verbruikt zelf op haar site ‘slechts’ 300 Megawatt aan energie, terwijl hun zonnepanelen 150 Megawatt opwekken. “Door al die energie in een groot batterijpark te stockeren, krijg je een soort van mega-batterij waar de overtollige energie kan worden opgeslagen”, zegt CEO Filip De Dycker. “In ons geval gaat het hier om de stockage van vijf keer 1,2 megawatt, die we slim gaan inzetten.”

lees ook

TotalEnergies bouwt batterijpark (75MWh) in Antwerpen

De opgeslagen groene energie zal APDO op drie manieren recycleren. Zo zal een deel gebruikt worden om ’s nachts onder meer hun elektrische vorkheftrucks op te laden. Daarmee zal ADPO de dieseluitstoot verder verminderen met 500 ton CO2 per jaar. Daarnaast zal het bedrijf de groene energie in de batterijen verkopen via daytrading, via de beurs dus. Op een dag met weinig zon of geen wind zal ADPO de nodige energie aanleveren en zo mogelijke fluctuaties op het elektriciteitsnet helpen opvangen. Bedoeling is zelfs dat ze een deel van het capaciteitsnet worden en zo het elektriciteitsnet in ons land helpen balanceren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.