TECHLINK_InstallDay_HD_022

900 scholieren maken tijdens Install Day kennis met installatieprofessionals

Install Day, het event voor professionals uit de installatiesector, bracht afgelopen vrijdag 5.000 bezoekers naar Brussels Gate. Ruim 900 jongeren uit installatietechnische opleidingen maakten er kennis met de sector en hun toekomstige collega’s en werkgevers.

De zesde editie van Install Day, een organisatie van Techlink en Embuild, lokte twintig procent meer bezoekers dan vorig jaar. Het aantal scholieren is zelfs verdubbeld. Voor hen voorzagen de organisatoren een praktisch programma op maat in samenwerking met Fluxlab en Volta. De jongeren lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen bij de 230 exposanten. Ze maakten eveneens kennis met de verschillende innovatieve aspecten binnen de sector met onder andere VR-simulaties, robottoepassingen en IoT-oplossingen.

Installateurs van morgen ondersteunen

Dit succes hadden we vooraf niet verwacht”, zegt Carole Metzmacker van Techlink, de federatie van alle bedrijven in het multifunctionele installatie-ecosysteem. “Het is een bevestiging van de kwaliteit van de beurs, de exposanten, het programma op maat voor middelbare scholieren. De gestage groei in bezoekersaantallen toont aan dat we de juiste formule hebben gevonden voor zowel onze installateurs als de fabrikanten en groothandels die we vertegenwoordigen. Het event stond opnieuw in het teken van de jongere generatie, met tien workshops die de verschillende facetten van de installatiesector lieten zien.” 

Met een beurs als Install Day geeft Techlink installateurs de kans om op één dag alle nieuwe producten, technieken, software, digitale tools, enzovoort van de fabrikanten en distributeurs in het Ecosysteem te ontdekken, aan te raken en te testen. Het is niet alleen een mogelijkheid om te netwerken, maar ook een kans om de jongere generatie te ontmoeten. “Elektriciens, verwarmingstechnici, loodgieters, enzovoort. Al deze beroepen vullen elkaar steeds meer aan en zijn essentieel voor een succesvolle energietransitie. De studenten van vandaag, of ze nu loodgieterij, verwarming of elektriciteit studeren, zijn het menselijk kapitaal van morgen in het ecosysteem van multifunctionele installaties. Zij zijn degenen die de toekomst zullen bepalen en installeren.”

lees ook

Geavanceerde XR-technologieën helpen installatiesector bij energietransitie

War for talent

Nieuwe, geschoolde technici zijn broodnodig in de sector, weet ook Carole Metzmacker. “De strijd om talent is helaas een realiteit. Zeker in onze sector, die al jaren kampt met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. De ‘pool’ van technische profielen is duidelijk leeg en de instroom vanuit scholen is onvoldoende en ontoereikend. Verschillende installatieberoepen staan al enkele jaren systematisch op de lijst van tekorten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. En als een bedrijf er dan toch in slaagt om het gezochte “talent” te vinden, moet het er alles aan doen om het te behouden, want er is een heuse “oorlog” aan de gang in onze sector.”

Net daarom zet Install Day hard in op de jeugd. Zij moeten de verschillende beroepsmogelijkheden beter kunnen leren kennen. “Het rekruteren van jong talent is één van de grootste uitdagingen waar het hele ecosysteem van multifunctionele installaties voor staat. Daarom lanceerde Techlink in maart een online campagne, ‘Install Tomorrow’, gericht op jongeren en hun ouders, om de installatieberoepen meer bekendheid te geven. Zo helpen we de installateurs van morgen een warm onthaal te geven.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.