Koffiegruis maakt beton 30 procent sterker 

Australische wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om beton tot dertig procent sterker te maken. Hun geheim? Een bakje koffie. Of beter, het koffiedik dat overblijft na de heerlijke tas zwart vloeibaar goud. In de juiste verhoudingen levert het koffiegruis namelijk een aanzienlijk sterkere chemische binding op dan alleen zand.  

Jaarlijks wordt ongeveer 4,4 miljard ton beton geproduceerd, weet Engadget. Daarvoor is 8 miljard ton zand nodig, een vijfde van het jaarlijkse verbruik. Dat leidde tot acute tekorten aan bouwmaterialen de afgelopen jaren. Tegelijk produceren we in dezelfde periode met zijn allen ongeveer 10 miljard kilo gebruikt koffiegruis. Dat zette wetenschappers aan de Australische RMIT Universiteit aan het denken. Ze ontdekten dat het koffie-afval kan worden gebruikt als silicavervanger in het betonproductieproces.  

Pyrolyseren 

“De verwijdering van organisch afval vormt een wereldwijde milieu-uitdaging omdat er grote hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen”, geeft hoofdauteur van de studie, dr Rajeev Roychand, aan. “Australië zorgt jaarlijks voor 75 miljoen kilo gebruikt koffiedik, waarvan het grootste deel op de stortplaats belandt. Verwerken in beton is dus een optie, al kan dat niet in ruwe vorm. Daarom experimenteerden de onderzoekers met het pyrolyseren van de materialen bij 350 en 500 graden Celsius. 350 graden bleek de perfecte temperatuur. “Het leverde een versterking van het beton op met 29,3 procent.” 

lees ook

Hollywoodsterren investeren in technologie die microplastics filtert uit afvalwater

In het rapport, dat verschijnt in The Journal of Cleaner Production, geven de onderzoekers nog voordelen van het procedé. “Naast het verminderen van de CO2-uitstoot en het sterker maken van het beton, verminderen we ook de impact van de voortdurende winning van natuurlijke hulpbronnen zoals zand”, aldus dr Roychand. Zijn collega Shannon Kilmartin-Lynch voegt eraan toe dat de betonindustrie het potentieel heeft om aanzienlijk bij te dragen aan het recycleren van organisch afval. “Ons onderzoek bevindt zich nog in de beginfase, maar deze opwindende resultaten bieden een innovatieve manier om organisch afval te verminderen. Daardoor zal ook de methaanuitstoot drastisch verminderen.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.