Lunch Garden mosselschelpen recyclage

Lunchgarden recycleert voor het eerst mosselschelpen

Restaurantketen Lunch Garden recycleert deze zomer voor het eerst (lege) mosselschelpen. De harde, zwarte schelpen worden opgehaald, vermaald en verwerkt tot nieuwe grondstoffen in uiteenlopende sectoren. Per maand recycleert Lunch Garden ongeveer drie ton mosselschelpen uit vijf Brusselse vestigingen.

Het is een uitstekende mosselzomer dit jaar, met mosselen van topkwaliteit. Dat merkt Lunch Garden ook in de verkoop. Meer dan 1 klant op 3 kiest dit seizoen voor mosselen, wat een record is. In de Brusselse regio loopt deze zomer een testproject om de mosselschelpen te recycleren. De Luikse start-up Mineralio haalt de schelpen op via een fietskoerier, reinigt ze en vermaalt ze. Daarna worden ze herwerkt tot een nieuwe grondstof die kan worden verwerkt tot cosmetica, dierenvoeding of terrazzo (borden, kommetjes of dienbladen). Per maand recycleert Lunch Garden tot drie ton mosselschelpen uit de restaurants in Brussel centrum, Oudergem, Evere, Sint-Agatha-Berchem en Drogenbos.

Start-up Mineralio verwerkt de mosselschelpen onder andere tot potten

CO2 besparen

“Wij Belgen zijn grote mosselliefhebbers, maar de mosselschelpen worden achteraf onvoldoende benut”, zegt Simon Gillet, oprichter van Mineralio. “Het doet ons daarom plezier dat we met een grote speler als Lunch Garden kunnen samenwerken om samen CO2 te besparen (in dit gevan ongeveer 1,3 ton per maand) en de mosselschelpen een nieuw leven te geven.” Het is een absolute topzomer voor mosselliefhebbers. Dat ervaart Lunch Garden dagelijk. “Uit onze marktbevraging bleek dat maar liefst 96 procent van de Belgen tijdens het mosselseizoen minstens één keer mosselen eet”, zegt Ann Biebuyck, CEO van Lunch Garden. “We vinden het onze taak om de duurzame aanpak over de hele keten elk seizoen te intensifiëren.” 

lees ook

Europese CO2-uitstoot gedaald met 2,8 procent

Het duurzaamheidsverhaal van Lunch Garden, dat dit jaar ongeveer 800 ton mosselen afneemt, is niet beperkt tot de recyclage van mosselschelpen. Zo recycleert de restaurantketen sinds vorig jaar de mosselbakken waarin de verse mosselen uit Zeeland worden aangeleverd. Vorig jaar recycleerde de keten zo 18 ton plastic. Daarnaast schaft Lunch Garden dit jaar de plastic mosselsauscupjes af en opteert het voor een papieren alternatief. Zo verkleint de plasticberg en wordt minder saus weggegooid.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.