Vopak

Nederlandse Vopak zet in op groene energie in Antwerpse haven

Vopak, de Nederlandse specialist op vlak van op- en overslag van chemie- en olieproducten, verwerft een terrein in het Antwerpse havengebied. Samen met Port of Antwerp-bruges zal Vopak activiteiten uitrollen die gericht zijn op groene energie en energietransitie.

Met de verwerving van het terrein wil Vopak naar eigen zeggen de Antwerpse site duurzaam herontwikkelen en bijdragen aan de decarbonisatie van de industriële cluster. “De grote omvang van de Vlaamse site, de strategische ligging en de connectiviteit met Noordwest-Europa bieden ongekende mogelijkheden”, aldus Patrick van der Voort, CEO van Vopak.

Hub van groene energie

De strategie van Vopak bestaat uit het uitbreiden van haar activiteiten op het vlak van vloeibaar aardgas en petroleumgas (LNG en LPG) en duurzame energie. De focus ligt vooral op hernieuwbare waterstof (en aanverwante producten zoals groene ammoniak), decarbonisatie, duurzame grondstoffen en energieopslag op lange termijn.

lees ook

Fluxys en Advario willen samen invoerterminal voor groene ammoniak ontwikkelen in Port of Antwerp-Bruges

Deze visie sluit perfect aan bij de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om zich als groene energiehub op de kaart te zetten. Enkele van de grote industriële bedrijven in de haven hebben plannen om de koolstofemissies te verminderen door fossiele brandstoffen te vervangen door nieuwe groene energiedragers. Dat kan mogelijk in combinatie met koolstofafvang, -opslag en -terugwinning. De bedrijven in kwestie zijn onder andere BASF, TotalEnergies, Air Liquide, Borealis, ExxonMobil en INEOS.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.