Nissan_EV_socket

Nissan investeert 660 miljoen euro in EV-technologie van Renault

Autoconstructeur Nissan pompt ruim 600 miljoen euro in Ampère, EV-kant van Renault zeg maar. Beide bedrijven hebben sinds 1999 een partnerschap, al kwam die enkele jaren geleden flink op de helling te staan. De investering van Nissan is dan ook een teken van de hernieuwde samenwerking.

De alliantie omvat naast Nissan en Renault nog een derde autobouwer, Mitsubishi. Tegen het eind van het jaar zal Mitsubishi beslissen of het net als Nissan mee investeert in Ampère. “De afronding van de definitieve overeenkomsten maakt het mogelijk om de volgende fase op vlak van innovatie in te gaan”, zegt Makoto Uchiuda, CEO van Nissan in Ars Technica. “Dit zal toegevoegde waarde creëren via initiatieven die zijn afgestemd op onze 2030-ambitie en elektrificatiestrategie. De investering in Ampère zal ons aanwezigheid vergroten op de Europese markt, maar ook bijdragen aan kostenbesparingen, naleven van de regelgeving en een breder scala aan EV-producten.”

Pioniers

Zowel Nissan als Renault horen tot de eerste spelers op de markt van elektrische voertuigen. Zo verkocht Nissan sinds 2010 ongeveer een miljoen elektrische wagens. Renault kwam in 2012 op de markt met de kleine Zoë en leverde intussen meer dan 300.000 wagens af. In ruil voor de miljoeneninvestering krijgt Nissan een bestuurszetel bij Ampère. “De samenwerking kan voor elke partner onschatbare waarde opleveren op gebied van elektrificatie en emissiearme technologieën”, aldus Uchida.  

Nissan en Renault zijn trouwens partners in elkaars bedrijf. Zo bezat de Franse autobouwer een belang van 43 procent in Nissan. De Japanse constructeur bezat dan weer ‘slechts’ 15 procent aandelen in Renault waardoor hun invloed een pak kleiner was. Beide goeie vrienden zijn overeengekomen om elk een belang van 15 procent in elkaars bedrijf te behouden. De resterende aandelen van Renault komen in handen van een (Franse) trustmaatschappij.

Un grand souris chez Renault

Bij de Franse autoconstructeur verwelkomen ze de vernieuwde alliantie (en 600 miljoen euro) met open armen. “Deze overeenkomsten bieden ons een solide basis om bedrijfsactiviteiten wereldwijd in belangrijke markten te herlanceren, met het potentieel om honderden miljoenen aan waarde te creëren voor Renault, Nissan, Mitsubishi en andere belanghebbenden”, aldus Luca De Meo, CEO van Renault. “Ze geven ons de strategische flexibiliteit die we meer dan ooit nodig hebben in de snel evoluerende EV-omgeving.”

lees ook

Voor het eerst meer elektrische wagens dan dieselauto’s verkocht in EU

De drie partners hebben elkaar gevonden in doelstellingen, maar ook in visie. “We zijn allemaal betrokken met de juiste mentaliteit. Renault verwelkomt Nissan (en Mitsubishi) als sterke partner in onze EV- en softwarespeler Ampère. Het bevestigt onze doelstelling om een voortrekker te worden in Europa, waardoor Renault en de alliantiepartners zich vooraan op de startgrid kunnen positioneren voor de Europese race van elektrische wagens en software.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.