studiovision_oleon_ertvelde
Oleon in Ertvelde

Oleon neemt installatie in gebruik voor duurzame organische chemie

Het internationale chemiebedrijf Oleon, met hoofdzetel in Evergem, heeft in het Antwerpse Oelegem een nieuwe installatie in gebruik genomen. Oleon omschrijft de installatie als ‘meest duurzame voor oleochemie in Europa’, weet persbureau Belga. De totale investering bedraagt 17,4 miljoen euro, waarvan 13,3 miljoen Europese subsidies zijn.

Oleochemie verwerkt plantaardige of dierlijke oliën en vetten tot basisgrondstoffen. Het proces is een onderdeel van de zogenaamde organische chemie. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen in de cosmetica of de voedingsindustrie. In de nieuwe installatie, die werkt met eiwitten van natuurlijke oorsprong, kunnen organische verbindingen worden geproduceerd zonder het gebruik van oplosmiddelen.

Duurzamere productie

Het gebruik van de eiwitten van natuurlijke oorsprong moet ertoe leiden dat er heel wat minder CO2 en afval is op de site. De nieuwe installatie zou ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot van de productie ruim 40 procent lager ligt en de afvalproductie met 60 procent vermindert. “Nu zijn we in staat om de CO2-uitstoot van de productie van enzymatische esters (organische verbinding, red.) sterk te verlagen”, zegt Jeroen Dirckx van Oleon. “De voorbije jaren hebben ruim honderd medewerkers en ingenieurs hard gewerkt aan de installatie.”

De fabriek in Oelegem ligt langs het Albertkanaal en is op die manier rechtstreeks verbonden met de Port of Antwerp-Bruges. “Van daaruit zullen tal van bedrijven over de hele wereld straks voorzien worden van duurzaam geproduceerde esters uit België”, gaat Dirckx verder. Concreet werkt de installatie op basis van ‘enzymatische verestering’. Die esters worden geproduceerd met natuurlijke bouwstenen: eiwitten of enzymen. De technologie werd ontwikkeld door Oleon, samen met zeven andere bedrijven, onderzoeksorganisaties en academici binnen het Europese onderzoeksprogramma INCITE.

lees ook

2.400 nieuwe jobs in chemie- en farmasector ondanks verzwakte concurrentiekracht

De installatie in Oelegem wordt gezien als een testcase. Het bedrijf wil zijn vergaarde kennis van de afgelopen jaren en de komende periode gebruiken om in fabrieken wereldwijd investeringen te overwegen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.