lignine_polymeer

Platform Countless industrialiseert verwerking van lignine

Het platform verenigt 13 partners die, onder coördinatie van Vito, de verwerking van lignine op industriële schaal zullen brengen. Daardoor moet de productie van platformchemicaliën op basis van lignine, een natuurlijk polymeer in houtmassa, kosteneffectief en duurzaam worden.

De ambitieuze duurzaamheids– en klimaatdoelstellingen van Europa kunnen alleen worden bereikt door een overgang van fossiele naar biogebaseerde chemische bouwstenen. Countless staat voor Cost-effective production of lignine platform chemicals extending the biobased chemicals portfolio en zal, naar eigen zeggen een ‘baanbrekende technisch-economische demonstratie’ opleveren van het eerste continue katalytische hydrogenolyseproces op demoschaal. De projectpartners zullen de platformchemicaliën op basis van lignine verwerken en hun toepasbaarheid en kostenefficiëntie demonstreren.

Impact in diverse sectoren

Lignine is een overvloedig aanwezig natuurlijk polymeer in houtachtige biomassa. Het polymeer heeft een aanzienlijk potentieel heeft als uitgangsmateriaal voor de productie van gefunctionaliseerde aromatische verbindingen. Toch wordt jaarlijks amper lignine chemisch omgezet en gebruikt als materiaal. Dat komt voornamelijk omdat lignine een complexe, heterogene en weerbarstige molecule is, wat de volledige exploitatie ervan belemmert.

Countless gebruikt lignine als een biogebaseerde grondstof ter vervanging van niet-hernieuwbare stoffen met een hoge impact die worden gebruikt in verschillende sectoren, zoals bouwmaterialen, cosmetica en de chemische industrie. Zo wil het platform de impact op het klimaat en de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen van deze sectoren aanzienlijk te verminderen. Countless zal een duurzaam proces opleveren van lignine tot platformchemicaliën, dat getest zal worden in industriële omstandigheden.

Eindtoepassingen

Countless zal naast het ontwikkelen van technologieën voor lignine depolymerisatie  ook de toepasbaarheid en kosteneffectiviteit van platformchemicaliën demonstreren in verschillende eindtoepassingen. “Met de juiste technologie zijn biogebaseerde producten geen eenvoudige vervanging voor hun fossiele voorgangers. Door efficiënt gebruik te maken van natuurlijke bronnen zoals planten en hout, helpen biogebaseerde producten niet alleen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar kunnen ze ook andere voordelen bieden, zoals nieuwe producteigenschappen en extra productfuncties”, aldus het Countlessteam.

lees ook

Om klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet het zeven keer sneller

Specifieke voorbeelden van innovatieve producten op basis van lignine zijn drop-in chemicaliën, nieuwe kleefstoffen, vlamvertragers, UV-absorbers voor de persoonlijke verzorgingssector, isolatiematerialen op basis van polyurethaan en bitumenbinders. De partners binnen Countless bestrijken de hele waardeketen. Onderzoeks- en technologiecentra VITO (België), Universiteit Utrecht (Nederland), VTT (Finland) en IFEU (Duitsland) dragen bij aan de ontwikkeling van de belangrijkste technologische innovaties. De centra staan ook in voor duurzaamheidsbeoordelingen en de implementatie van innovatieve, real-time test- en monitoringtechnologieën.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.