Windenergie Energietransitie

Schone energie groeit sneller dan ooit

Vorig jaar kwam er wereldwijd de helft meer hernieuwbare energie bij, vergeleken met 2022. Ook de volgende vijf jaar zullen een recordgroei optekenen. Dat biedt hoop om de klimaatdoelen alsnog te halen, zegt het Internationaal Energieagentschap.

In 2023 werd wereldwijd bijna 510 gigawatt aan nieuwe energiecapaciteit toegevoegd, met zonnepanelen als grootste slokop. China is absolute koploper: het land bouwde evenveel zonneparken als de rest van de wereld samen, en windenergie groeide er 66 procent sneller dan in 2022. Ook Europa, de VS en Brazilië tekenden een recordgroei van hernieuwbare energie op. De wereldwijde capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen groeit nu sneller dan in de voorbije drie decennia. Bij de huidige marktomstandigheden en beleid kan de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie groeien tot 7300 gigawatt tegen 2028, stelt het IEA.

Regeringen moeten tandje bijsteken

Zonne- en windenergie zijn samen goed voor 95 procent van de groei, waarbij hernieuwbare energiebronnen steenkool zullen inhalen en begin 2025 de grootste bron van mondiale elektriciteitsopwekking zullen zijn. “Uit het rapport blijkt dat de capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen op weg is om 2,5 keer zo groot te zijn tegen 2030”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Het is nog niet genoeg voor de verdrievoudiging die afgesproken is op de COP28, maar we komen dichterbij, en regeringen hebben de middelen in handen die nodig zijn om de kloof te dichten.”

Birol wijst er op dat windenergie op land en zonnepanelen in de meeste landen nu al goedkoper zijn dan nieuwe centrales op fossiele brandstoffen. De grootste uitdaging is om middelen te mobiliseren en projecten snel uit te rollen in ontwikkelings- en groeilanden, zegt hij.  Veel van die landen dreigen achterop te geraken in het nieuwe energielandschap.

Zonnepanelen goedkoper

In geavanceerde en grote opkomende economieën kampt de sector vooral met beleidsonzekerheid en fragiele economische omstandigheden, een gebrek aan investeringen in de stroomnetten en administratieve belemmeringen. In andere groei- en ontwikkelingslanden zijn toegang tot financiering, sterk bestuur en duidelijke regelgeving essentieel om investeringen aan te trekken.

lees ook

Energieagentschap IEA verwacht kleinere olievraag

Voor de komende jaren verwacht het rapport een verdubbeling van de groei aan wind- en zonne-energie in de VS, de Europese Unie, India en Brazilië. De prijzen voor zonnepanelen daalden in 2023 met bijna de helft, en die trend zal zich doorzetten, want het aanbod zal de vraag eind dit jaar overstijgen. Windenergie heeft het wat moeilijker, vooral door verstoringen in de productieketens, hogere kosten en complexere vergunningsprocedures.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.