Close-up,,Vintage,Record,Player,,While,Playing,The,Record,,Black,Platter.

Verkoop vinylplaten stijgt, en dus ook de ecologische voetafdruk 

Voor het eerst in dertig jaar overtrof de verkoop van vinylplaten die van cd’s. Muziekstreamingdiensten hebben de cd-sector flinke klappen gegeven terwijl vinyl net dat tikkeltje nostalgie toevoegt aan de muziekbeleving.  

De toename in de verkoop betekent onvermijdelijk een grotere afvalberg, schrijft Screaming Frog in een persbericht. Volgens een onderzoek van enkele jaren geleden, bevat een vinylplaat 135 gram PVC en vraagt de productie ongeveer een halve kilogram CO2. Vinylexpert Emily Waller (Rough Trade) geeft enkele tips hoe je een vinylplaat veilig weggooit of, nog beter uiteraard, een nieuw leven schenkt.  

Vinylplaten recycleren 

Vinylplaten zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en zijn niet biologisch afbreekbaar. Daardoor zijn de schijven moeilijk te recycleren. Je kan er niet zomaar mee terecht in een containerpark en in de vuilnisbak gooien is al helemaal een fout plan. Het recycleren van PVC kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn omdat het sporen van metalen zoals nikkel en zilver bevat. Bij het verbranden kunnen giftige gassen vrijkomen, waardoor de platen de facto vaak op de vuilnisbelt belanden.  

Om de niet meer geliefde platen te recycleren, moet je dus goed de gemeentelijke of stedelijke richtlijnen raadplegen over het verwijderen van niet-biologisch afbreekbaar huishoudelijk afval. De beste manier om dat te doen, is door raad te vragen aan de verantwoordelijke van het containerpark. Bij het recycleren wordt vinyl afgebroken in kleine korrels, om er nadien andere elementen mee te maken. Dat proces kan maximaal acht keer gebeuren en er is geen perfecte manier om vinyl volledig af te breken.  

lees ook

Grootschalig Europees verbod op giftige chemicaliën

Nieuw leven geven 

“Een vinylplaat recycleren, dat is eigenlijk pas de laatste optie”, aldus Emily Waller. “Er zijn heel wat manieren om een plaat te hergebruiken en ervoor te zorgen dat het geen belastend effect heeft op het milieu.” De vinylexpert geeft eigenaars die af willen van een deel van hun PCV-collectie deze vier tips mee: 

  • Verkopen: platen waar je niet meer naar luistert, kunnen voor anderen waardevol zijn. Verkopen op een tweedehandsmarkt of online marktplaats biedt een uitweg. Ook platenhandelaar kunnen interesse hebben in jouw collectie. Controleer eerst dat de platen geen krassen vertonen 
  • Schenken: wanneer je de plaat niet kwijt raakt, kan je die schenken aan liefdadigheidsinstellingen of kringwinkels. Via hun netwerken komt de plaats misschien wel terecht bij een liefhebber 
  • Upcyclen: is de plaat niet meer afspeelbaar, dan kan je die op een creatieve manier hergebruiken. Dat kan als decoratie aan de muur, maar even goed als woonaccessoire, placemat, klok, enzovoort 
  • Koop gerecycleerde platen: wanneer vinyl op de juiste manier wordt gerecycleerd, dan kan het materiaal dienen voor nieuwe platen. Veel retailers bieden albums van gerecycleerd PVC aan.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.