waterkraan

Slechts 13 Vlaamse bedrijven lieten gratis waterscan al uitvoeren

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) lanceerde in februari een oproep aan kmo’s die jaarlijks minstens 500 kubieke meter water verbruiken. Die bedrijven kunnen via een gratis analyse hun waterverbruik laten onderzoeken, om vervolgens dat verbruik te laten dalen. Slechts 13 bedrijven lieten al een waterscan uitvoeren, bij 17 staat die analyse op de planning. Dat is amper één tiende van de beoogde 300 bedrijfsanalyses. Al plaatst minister Brouns meteen een kanttekening bij de cijfers.

“Het is ontzettend belangrijk dat de Vlaamse regering de industrie aanzet om mee water te besparen, maar daar faalt ze compleet in”, zegt Vlaams parlementslid en fractieleidster voor Groen Mieke Schauvliege in een persbericht. Schauvliege vroeg de cijfers over de waterscan op en concludeert dat de Vlaamse regering in de mist gaat. “De Vlaamse regering trekt budget uit om bij 300 bedrijven een waterscan uit te voeren. Maar slechts 10 procent van die doelstelling wordt gehaald. Nochtans zou het een prioriteit moeten zijn voor de regering om water te besparen, zeker nu water steeds kostbaarder wordt.”

Geen opvolging

Volgens het parlementslid is er nog een probleem, weet persbureau Belga. “De aanbevelingen die uit de scans komen, blijven volledig vrijblijvend en is er geen opvolging. Er worden dus niet alleen amper waterscans uitgevoerd, ze leiden bovendien ook niet tot waterbesparing. Om van dit initiatief een succes te maken, zouden alle grote bedrijven verplicht moeten worden om een scan uit te voeren en zich vervolgens ook moeten engageren om de aanbevelingen op te volgen.” Volgens Groen is actie nodig. De partij verwijst naar cijfers uit 2021 en 2022 waaruit blijkt dat waterverbruik blijft stijgen. “Opnieuw geraakt de Vlaamse regering niet verder dan vrijblijvende ideetjes hier en daar terwijl het hoog tijd is voor structureel droogte- en waterbesparend beleid”, besluit Schauvliege.

lees ook

Het belang van water in de Vlaamse economie: 1 op 4 Vlamingen werkt in waterintensieve sector

“Tot nu toe hebben slechts dertien bedrijven ingetekend op de waterscan, maar dat is ergens begrijpelijk”, aldus minister Jo Brouns. “Veel KMO’s kampen nog altijd met de gevolgen van de energiecrisis en kijken nu vooral hoe ze op hun energieverbruik kunnen besparen. Vanaf juni heeft VLAIO een nieuwe campagne opgezet om de waterscan bekend te maken. Voor grootverbruikers beloofde collega Zuhal Demir (N-VA) een decretale verplichting van de waterscan. Zij kunnen geen gebruik maken van die gratis scans. We vinden het daarnaast dus wel belangrijk om net kleine bedrijven en de gewone KMO op een positieve manier proberen te verleiden. De 13 bedrijven die wel een scan lieten uitvoeren komen uit op een gemiddelde besparing van iets meer dan duizend kubieke meter water, dus het blijft interessant om de gratis quick scan te doen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.