Smartdrop_VUB_VIL_Comeos

Smartdrop laat consument meest duurzame leveroptie kiezen

Handelsfederatie Comeos heeft, in samenwerking met VUB-onderzoeksgroep Mobilise en VIL, een tool ontwikkeld die consumenten de impact op milieu en samenleving toont van hun online aangekocht pakketje. Smardrop toont tegelijk de meest duurzame leveringsoptie.

De impact van een online gekocht pakje op de samenleving is groot, aldus het bericht van de partners. In België worden dagelijks een miljoen online bestelde pakketjes afgeleverd. De onderzoeksgroep Mobilise berekende dat dit een jaarlijkse kost voor de maatschappij van ruim 188 miljoen euro met zich meebrengt. Daarbovenop zorgen de leveringen mogelijk voor extra fileleed, een verhoogde CO2-uitstoot en geluidshinden.

Impact verkleinen

Door de meest duurzame leveroptie te kiezen, kan een deel van de impact verkleinen. Zo kan de klant kiezen voor een afhaalpunt, de winkel zelf, het werk of thuis. “Door slimmer om te gaan met onze leveringsmethodes, kunnen we de impact al heel wat verlagen”, zegt professor Koen Mommens van de onderzoeksgroep Mobilise bij Belga. Kiezen voor de meest duurzame optie kan de impact op de maatschappij met 21 procent verlagen, zo blijkt uit het onderzoek. Concreet toont Smartdrop die handelaars welke leveringsoptie tussen het distributiecentrum en de consument het meest duurzame is. Al blijft de uiteindelijke beslissing bij de consument. Comeos verwacht dat de eerste toepassingen eind dit jaar bij Belgische webshops zal zijn geïmplementeerd.

lees ook

Tegen 2025 alleen nog emissievrije leveringen in Vlaamse steden

De ontwikkelaars kregen financiële steun van de overheid voor het realiseren van de tool. “Daar is vraag naar”, weet minister van Post Petra De Sutter (Groen). Zestig procent van de Belgen wil immers op een duurzame manier pakjes geleverd krijgen. “Klanten van deelnemende winkels zien binnenkort of het duurzamer is om bijvoorbeeld iets thuis of in een pakjespunt te laten leveren”, zegt minister De Sutter. “Het is uiteraard de bedoeling dat ook andere winkels het systeem zullen aanbieden voor hun e-shoppende klanten.” De tool kan volgens de ontwikkelaars ook het bewustzijn verscherpen van wie niet bezig is met milieuvriendelijkheid en online bestellen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.