Duurzaam_winkelen_e_commerce

Duurzaam winkelen: e-commerce als groene motor van handel

Er bestaat veel discussie over de ecologische impact van onze online aankopen. De grote spelers uit de industrie hebben de sleutel in handen. We voelen Amazon en Zalando aan de tand over hoe zij omgaan met ecologische uitdagingen.

Dat e-commerce een katalysator van economische groei is, daar lijkt bijna niemand nog over te twijfelen. Sinds de coronapandemie heeft de online handel ook in ons land een snelle vlucht vooruit genomen. Volgens cijfers van Statista koopt 63 procent van de Belgische consumenten wel eens producten online en brengen al die aankopen in totaal 12 miljard euro binnen op jaarbasis. De meest recente cijfers van de Vlaamse overheid vertellen dat e-commerce goed is voor een derde van de omzet bij Vlaamse ondernemingen. Ook Brusselse (27%) en Waalse (18%) bedrijven scoren hoog. Hiermee zou België in de top drie van Europa zitten, na Ierland en Tsjechië.  

E-commerce is booming

Nu de coronapandemie stilaan definitief tot het verleden hoort en we ons niet meer kunnen voorstellen dat de fysieke winkels binnenkort weer moeten sluiten, blijven de Belgen online shoppen. E-commerce biedt immers heel wat voordelen voor de consument. In een paar muisklikken is je aankoop geregeld en wordt die een of twee dagen later, of nog de dag zelf, aan je voordeur geleverd. Maar hoe groot is de ecologische prijs die we per aankoop betalen? 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.