Swappie_refurbished_smartphone

Swappie geeft iPhones een tweede leven

Het Finse Swappie wil bedrijven en consumenten overtuigen dat een ‘refurbished’ smartphone een betere aankoop is dan een gloednieuw toestel. We kregen een exclusieve inkijk in hoe je oude iPhone nog een tweede leven kan krijgen. 

Waar heb je je huidige smartphone gekocht? We durven gokken dat het antwoord waarschijnlijk ‘in de winkel’ of ‘via mijn werkgever’ zal zijn. Daar wil Swappie graag verandering in brengen. Het Finse bedrijf verwelkomt voor het eerst de pers in zijn nieuwe site te Tallinn. Die opende in 2021 en telt 420 werknemers. Swappie begon in 2016 aan een duurzame kruistocht in de Europese smartphonemarkt om consumenten en bedrijven aan te sporen ‘refurbished’ iPhones aan te kopen.

E-waste

In 2022 belandden meer dan vijf miljard op het elektronicakerkhof, berekende het WEEE. Minder dan twintig procent van die steeds groeiende berg elektronisch afval kan nog gerecycleerd worden. De smartphone-industrie is daarmee een grote leverancier van e-waste, om nog maar te zwijgen van de ecologische impact van de productie van vele miljarden nieuwe toestellen voor commerciële verkoop. Tallinn is niet alleen een interessante locatie omwille van de nabijheid van het hoofdkantoor in Helsinki. Het Estse klimaat blijkt een perfecte voedingsbodem te zijn voor start-ups en heeft ons al grote namen zoals Bolt en Skype geschonken. Een korte taxirit leidt ons weg van de charmante, historische binnenstad en brengt ons tot bij een doodgewoon uitziend bedrijvengebouw.

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.