varkenssector_circulair_voeder

Varkenssector wil CO2-uitstoot halveren met circulaire voeders

De Belgian Pork Group, een netwerk van acht bedrijven in de varkenssector, voert een onderzoek om varkens alleen groot te brengen met circulaire voeders. Dat schrijft VILT in een persbericht. De nieuwe manier van voederen zou de CO2-uitstoot van de sector drastisch kunnen verlagen, aldus het netwerk.

Beloftevolle resultaten

De Belgian Pork Group wil door het gebruik van uitsluitend circulair voeder de CO2-uitstoot in de sector halveren. Circulaire voeders zijn geproduceerd van reststoffen zoals koekjespulp, aardappelpuntjes of bietenresten. Vilt schrijft dat diervoederbedrijf Leievoeders uit Waregem al een tijdje bezig is met onderzoek naar circulair voeder. “Het gaat om grondstoffen die niet gebruikt worden bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie”, aldus Hans Wallays. “Dat leidt ertoe dat de CO2-impact van het voeder met 50 procent wordt verminderd.”

InnSolPig, een bedrijf dat verschillende producten uittest in nauw opgevolgde varkensstallen, past het nieuwe voeder al toe. Varkens worden in verschillende testgroepen met diverse voedertypes gekweekt en tijdens het groeiproces gewogen om het effect zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. Het bedrijf verwacht de resultaten van het experiment pas in oktober, maar de eerste vaststellingen zijn alvast beloftevol.

Varkensketen verduurzamen

De Belgian Pork Group wil ook andere onderdelen van de varkensketen verduurzamen. “Concreet willen we geen verspilling van grondstoffen, verpakking, vlees bij productie, in de winkel en bij de consument”, aldus CEO Jos Claeys. “Te vaak wordt in het duurzaamheidsdebat louter gefocust op de ecologische impact van het kweken van varkensvlees. Dat gaat nochtans veel ruimer zoals over de grondstoffen die in voeders worden verwerkt. Tegelijk vinden we het belangrijk dat er na de productie van varkensvlees niets verloren gaat. Ook dat is bewust omspringen met je product.”

lees ook

Vliegen op varkens: biodiesel in opmars in Europa

De groep richtte eerde haar Tast and Welfare Roadmap op. Dat is een engagementsverklaring tussen het bedrijf, leveranciers en klanten om duurzaam te werken. De verklaring gaat onder meer om waterverbruik, voeder en dierenwelzijn, maar ook om onverkocht varkensvlees te schenken aan sociale initiatieven zoals de voedselbanken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.