warmtepomp

Verkoop warmtepompen steeg vorig jaar met 80 procent

De verkoop van warmtepompen steeg in 2023 met tachtig procent. Ondanks een dip in november hebben de verkopers van warmtepompen er dus een prima jaar opzitten, meldt de federatie InfoWarmtepompen (IWP) aan persbureau Belga. De daling in gasprijzen zorgde ervoor dat de groei iet of wat werd geremd.

In de eerste helft van vorig jaar draaiden de verkopers van warmtepompen overuren. De verkoop liep als nooit voordien. In België verkochten de handelaars bijna anderhalf keer meer warmtepompen dan in dezelfde periode in 2022. “Voor de nieuwbouw blijft de keuze voor een warmtepomp evident”, zegt IWP. Dat ligt volgens hen deels aan de EPB-eisen en deels aan de lagere warmtevraag door goede isolatie.

Rol gas- en elektriciteitsprijzen

Bij renovatiewerken is er een heel ander verhaal. Daar speelt de verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijzen een belangrijke rol. Tijdens de energiecrisis was een warmtepomp financieel bijzonder interessant. Door de stevige daling van de gasprijzen, is de keuze voor deze manier van verwarmen niet langer even rendabel. Dat is voornamelijk het geval in gebouwen met een gemiddeld of matig isolatieniveau. Dat is meteen ook de reden waarom de verkoop stokte in november.

lees ook

Warmtepompen wereldwijd in de lift, met Europa als koploper 

Los van de fluctuerende gasprijzen spreekt de federatie InfoWarmtepomp nog altijd van een ‘zinvolle investering’ zolang de verhouding van elektriciteits– en gasprijs tussen de 3,5 en 5,5 blijft. Op dit moment draait die verhouding rond 3,7. “Een hybride oplossing, een warmtepomp en ketel dus, kan het fossiel verbruik verminderen met zestig tot zeventig procent”, aldus de federatie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.