warmtepomp_stijgende_verkoop

Verkoop warmtepompen kent opmerkelijke groei

De verkoop van warmtepompen en warmtepompboilers in België kende in het eerste semester van 2023 een opmerkelijke groei van 140 procent. InfoWarmtePomp.be, een initiatief van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt vast dat maar liefst 1 op de 4 warmtegeneratoren die vandaag in ons land geplaatst wordt, een warmtepomp is.

Ondanks een algemene daling van 11 procent tot 122.000 eenheden in de verkoop van warmtegeneratoren in het algemeen (ketels en warmtepompen) in het eerste semester van dit jaar, zien ATTB (Associatie voor de Thermische Technieken in België) en Frixis (Beroepsvereniging van de koeltechnisch- en luchtbehandelingssector in België), een opvallende verschuiving van traditionele ketels naar de duurzame warmtepomptechnologie.

Spectaculaire stijging

Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar is de verkoop van warmtepompen spectaculair gestegen tot 30.000 eenheden. Dat is een groen van 140 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Ook de verkoop van warmtepompboilers (uitsluitend bedoeld opwarmen van het water voor bad, douche en keuken) was in het eerste semester van dit jaar met 22.000 eenheden succesvol. Dit komt neer op een stijging van 142 procent. En dat terwijl er in 2022 al bijna dubbel zoveel warmtepompen en bijna drie keer zoveel warmtepompboilers werden geplaatst als het jaar voordien. 

“Van de verkochte warmtepompen is 14 procent van het type water/water en 86 procent van het type lucht/water”, aldus InfoWarmtePomp.be. “Bovendien worden ook grotere modellen geïnstalleerd. Dit toont aan dat warmtepompen niet alleen in nieuwbouwprojecten een evidente keuze zijn maar ook in renovatieprojecten een bepalende rol zijn gaan spelen. De stijgende verkoop van warmtepompen weerspiegelt de groeiende bewustwording van het belang van duurzame en toekomstgerichte technologieën bij bouwers en verbouwers en bewijst dat de energietransitie in de bouwsector zich echt heeft ingezet. 

Duurzame verwarming

“Installateurs hebben hun expertise in warmtepomptechnologie aanzienlijk verbeterd en fungeren nu als ambassadeurs voor duurzame verwarming”, vervolgt InfoWarmtePomp.be. “Fabrikanten en leveranciers verhoogden hun productieaantallen om aan de toenemende vraag te voldoen. Het blijft belangrijk om tijdig contact op te nemen met installateurs om te kunnen genieten van de premies en van de vele voordelen die een warmtepomp als verwarmingssysteem biedt.” 

lees ook

Webtool zet particulieren op weg naar geschikte warmtepomp

Het succes van warmtepompen is eveneens te danken aan de ambitieuze investeringen die de distributienetbeheerders maken om de Belgische bevolking te kunnen laten kiezen voor energiezuinige verwarmingsoplossingen en aan de overheid die onder andere via haar premiebeleid de keuze voor een warmtepomp stimuleert. Zo werd in Vlaanderen onlangs besloten om de tijdelijke hogere Mijn VerbouwPremie voor lucht/water-warmtepompen te verlengen tot eind 2025. Terwijl premies voor gascondensatieketels worden afgebouwd, wordt de weg vrijgemaakt voor de groei van warmtepomptechnologieën.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.