Mã¶lndal,,Sweden,-,January,15,2022:,Grille,And,Front,Of

Volvo stopt in 2024 met produceren van dieselwagens

Begin volgend jaar rolt de laatste Volvo, aangedreven met diesel, van de productieband. Dat heeft het Zweedse autobedrijf aangekondigd tijdens de Climate Week in New York. Vanaf 2030 wil Volvo nog enkel elektrische auto’s produceren. Tien jaar later moet het bedrijf volledig klimaatneutraal zijn.

In een persbericht naar aanleiding van de Climate Week kondigde Volvo het einde aan van het dieselverhaal. Een jaar geleden maakte Volvo al bekend dat het zou stoppen met de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren. “Elektrische aandrijfmotoren zijn onze toekomst en belangrijker dan verbrandingsmotoren. Ze zijn stiller, geven minder trillingen, hebben geen uitlaatemissies en minder onderhoudskosten”, aldus Jim Rowan, CEO bij Volvo. “De keuzes die we maken vormen een belangrijk onderdeel van ons antwoord op de klimaatverandering.”

All-in voor elektrificatie

Volgens Volvo onderstreept het recente Global Climate Stocktake-rapport de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om actie te ondernemen. “Wat de wereld nu nodig heeft, is leiderschap”, meent Rowan. “Het is de hoogste tijd dat de industrie en politieke leiders sterk en besluitvaardig zijn. Ze moeten betekenisvolle acties ondernemen om de klimaatverandering te bestrijden. Wij zijn vastbesloten om ons steentje bij te dragen en moedigen onze collega’s en politici aan hetzelfde te doen.”

De snelle omslag van Volvo is opmerkelijk. Dat geeft het bedrijf ook zelf aan. “Nog maar vier jaar geleden was de dieselmotor ons ‘brood en boter’ in Europa, net als bij de meeste andere autofabrikanten. Het merendeel van de auto’s die in 2019 in Europa werden verkocht, waren dieselwagens. Op dat moment begonnen geëlektrificeerde modellen pas hun stempel te drukken. De trend is sindsdien grotendeel omgeslagen, onder andere door een veranderende marktvraag, strengere emissieregels en onze focus op elektrificatie.”

lees ook

Volvo lanceert kleinere, meer betaalbare EX30 vanaf 38.990 euro

Volvo verkoopt op dit moment in Europa voornamelijk elektrische (hybride en volledig) wagens. Minder dieselwagens op straat heeft ook een positief effect op de stedelijke luchtkwaliteit, weet Volvo. “Hoewel dieselmotoren minder CO2 uitstoten dan benzinemotoren, stoten ze meer gassen uit zoals stikstofdioxide. Die hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit, vooral in de bebouwde kom”, besluit het persbericht.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.