3 op 4 Belgen is ervan overtuigd dat microplastics schadelijk voor hen zijn

Bebat en Govaplast recycleren oude inzameltonnen tot speelplaatsmeubelen en -toestellen 

Bebat heeft een unieke samenwerking opgezet met Govaplast om haar oude plastic inzameltonnen een tweede leven te geven. Die kunnen binnenkort dienst doen als speelplaatsmeubelen en -speeltuigen in de felgroene Bebat-kleur. Net zoals Bebat de grondstoffen van lege batterijen nooit verloren laat gaan, draagt ze nu ook met de recyclage van haar oude inzameltonnen bij tot de circulaire economie. 

Bebat blijft innoveren. Een tijd geleden verving het namelijk alle plastic inzameltonnen door slimme inzamelvaten in staal. Die zijn niet alleen een stuk duurzamer, maar ook veiliger dan de oude exemplaren. Voor de ruim 30.000 oude inzameltonnen heeft Bebat een oplossing gevonden bij Govaplast. De specialist in plasticrecylage zal de tonnen omvormen tot speeltuinmeubelen en speeltoestellen.   

Niets gaat verloren 

“De nagelnieuwe producten voor speelplaatsen die we samen met Govaplast gaan maken worden voor 100% gemaakt van onze oude, plastic inzameltonnen”, zegt Nele Peeters, Marketing Director bij Bebat. “Bij deze productie gaat niets verloren en blijven de materialen ook in België. Bovendien hebben ze een zeer lange levensduur. Daarmee maken we de cirkel rond, aangezien deze inzameltonnen vroeger ook in scholen stonden. Duurzaamheid zit in het DNA van Bebat die een duurzame oplossing zocht voor haar vaten en vond die in een partnerschap met Govaplast Play.” 

Govaplast staat Bebat met veel plezier bij in de missie om de oude Bebat inzameltonnen een nieuw leven te geven. Zij vermaalden het plastic tot granulaat dat vervolgens gesmolten werd tot een warme pasta. Die pasta goten ze in mallen in de vorm van massieve planken, en zo kreeg het plastic een nieuwe vorm. Deze plastic planken werden vervolgens gebruikt om gloednieuwe speelplaatsmeubelen zoals speeltuigen of picknicktafels van te maken. 

lees ook

3 op 4 Belgen is ervan overtuigd dat microplastics schadelijk voor hen zijn 

“De kleurenmix van alle PE dat we normaal verwerken geeft per definitie steeds een grijs resultaat dat daarna bijgekleurd wordt. De mooie kleur van de Bebat-tonnen kon behouden blijven omdat we ze apart verwerkten en een aparte productielijn gebruikten”, legt Axel Martin, verkoopdirecteur voor Govaplast uit. De missie van Bebat en Govaplast is duidelijk: geen enkele grondstof mag verloren gaan, maar moet steeds weer hergebruikt kunnen worden. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.