online shoppen e-commerce

Consument kan maatschappelijke kost van online pakjes 21 procent doen dalen

Als de consument steeds kiest voor de meest duurzame leveroptie, daalt de duurzaamheidskost met 21 procent. Dat blijkt uit de resultaten van het VIL-project Green Last Mile (E-pack). “Nu is het een kwestie van de consument en de handelaar goed te informeren”, aldus VIL projectleider Geert Verbelen.

Consumenten zijn steeds meer alert voor duurzamer aankopen, zowel offline als online. E-commerce kan in de juiste omstandigheden duurzamer zijn dan offline shoppen, aldus Vlaanderen, Innovatie en Logistiek (VIL). Toch is voor zowel de handelaar als de consument hier meer inzicht en transparantie nodig. De insteek van het project Green Last Mile (E-Pack) was om hier iets aan te doen. Om inzicht te geven in de duurzaamheid van verschillende leveropties is het belangrijk om dit op een uniforme, wetenschappelijk onderbouwde manier te berekenen. Op vraag van VIL en Comeos ontwikkelde VUB Mobilise een rekenmethode om per aankoop op postcodeniveau de meest duurzame leveroptie weer te geven.

Smartdrop

Deze nieuwe tool, Smartdrop genaamd, wordt nu als verderzetting van dit project door Comeos bij vijf handelaars uitgerold: AVA, Decathlon, Dreamland, Fnac/Vanden Borre en Ici Paris XL. “Om consumenten effectief te overtuigen om de duurzaamste optie te kiezen is het van belang dat handelaars deze optie duidelijk kenbaar maken in hun webshop en hier ook actief over communiceren via verschillende kanalen”, aldus Verbelen. Ook e-commerce verpakkingen hebben een belangrijke impact op de duurzaamheid, vooral de vulgraad van pakketten en de gebruikte materialen.

lees ook

VIL ontwikkelt tool om e-commerce duurzamer te maken

“Hoewel herbruikbare verpakking in opmars zijn, gebruiken de meeste online handelaars nog steeds verpakkingen voor eenmalig gebruik. Hier is nog veel marge voor verbetering.” VIL heeft hiervoor samen met VITO voor bedrijven praktisch advies uitgewerkt om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Dit adviesdocument zal de komende maanden breed gecommuniceerd worden naar de handelaars. Het is ook gratis te downloaden op de projectpagina. Aan het project, met steeun van VLAIO en het kabinet van minister Petra De Sutter namen volgende bedrijven deel: APCOA Parking, BD Logistics, Bleckmann, bpost, Cargo Velo, De Gele Flamingo, DHL Parcel, Foodbelgium, GLS, KissPlanet, Mondial Relay, Petrol Cave, PostNL, Proximus, RAAF, Runners Lab, Telenet, Torfs en Urbike.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.