Young,Courier,With,Bicycle,Delivering,Box,To,The,Customer,-

Zeven op tien Belgische online consumenten houdt rekening met milieu

Bijna de helft van de Belgische consumenten verwacht in de toekomst meer producten thuis te laten bezorgen. Tegelijkertijd houdt 72 procent van de consumenten meer rekening met het milieu als ze online aankopen doen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Descartes naar het sentiment onder consumenten over thuisbezorging via e-commerce.

Descartes peilde bij 8.000 consumenten uit Europa en Noord-Amerika naar hun aankoopgedrag. De onderzoekers polsten ook 500 Belgische consumenten. Uit de studie vielen enkele opmerkelijke cijfers te noteren. Zo is er een toenemende interesse in de meest duurzame bezorgoptie die webshops bieden en in het combineren van meerdere bestellingen tot één bezorging. 4 op 10 consumenten is geïnteresseerd in de meest milieuvriendelijke bezorgoptie. 72 procent van de Belgische consumenten houdt rekening met het milieu bij het doen van een aankoop, en dit aandeel stijgt tot maar liefst 95 procent onder jongere demografische groepen.

lees ook

Belgische consumenten accepteren langere bezorgtijden van milieuvriendelijke retailers

Meer thuisleveringen verwacht

Ongeveer de helft van de Belgische consumenten (45 procent) geeft aan evenveel online aankopen te doen als een jaar geleden. 20 procent doet dat minimaal eens in de twee weken. 41 procent verwacht in de toekomst een groter deel van hun aankopen thuis te laten bezorgen. De belangrijkste reden hiervoor is het gemak, gevolgd door het eenvoudiger geworden online bestelproces. De kosten van de bezorging en tracking zijn voor consumenten de belangrijkste elementen van het bezorgingsproces.

Meer dan twee op de drie (67 procent) Belgische consumenten heeft in drie maanden tijd een probleem met de bezorging ervaren. De drie belangrijkste, tijdgerelateerde problemen:

  •  de bezorging vond op een ander tijdstip plaats dan verwacht
  • het aangeboden moment om te bezorgen was niet in lijn met waarmee de consument graag zou zien (21%)
  • de levering vond veel later plaats dan verwacht

Veiligheid, bewijs van levering en tracking zijn voor duurdere artikelen belangrijker dan snelheid: 31 procent van de consumenten gaf aan veiligheid te verkiezen boven snelheid van de bezorging. Als gevolg van de ervaren bezorgingsproblemen verloor ongeveer een kwart van de respondenten het vertrouwen in het verantwoordelijke bezorgbedrijf of in de retailer. 19 procent bestelde zelfs helemaal geen producten meer van deze retailer.

Over het onderzoek

De jaarlijkse studie analyseert het koopgedrag van consumenten in de e-commerce. Het onderzoekt de oorzaken van stijgingen of dalingen in e-commerce-aankopen, de soorten gekochte goederen, de frequentie van de aankopen en welke aankopen worden geleverd. Daarnaast geeft het inzicht in de persona’s van klanten bij bezorging, diensten, kosten en prestaties. Het belangrijkste is de analyse van het algemene belang dat consumenten hechten aan bezorgingsprestaties en het effect van mislukte bezorgingen op toekomstige aankopen. De studie geeft ook een demografische analyse van de resultaten weer.

Download het volledige onderzoek voor meer informatie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.