Britse wetenschappers hebben ontdekt dat duurzame luchtvaartbrandstoffen uit afval de CO2-uitstoot met liefst tachtig procent kunnen verminderen. Volgens de onderzoekers kunnen de nieuwe mengsels bijdragen aan een schonere luchtvaart.
De onderzoekers zijn tot die conclusie gekomen nadat ze verschillende mengsels van traditionele en duurzame vliegtuigbrandstof hebben getest, schrijft The Register. De wetenschappers van het National Center for Atmospheric Science (NAC) en de universiteit van Manchester kwamen tot de conclusie dat de uitstoot van ultrafijne zwarte koolstof bij lage stuwkracht tot 45 procent verminderde. Bij bepaalde mengelingen, en vluchten op grote hoogte, bedroeg de daling zelfs tachtig procent.
Brandstof uit afval
De onderzoekers maakten de duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF’s) voornamelijk uit maïs en andere gewassen. Daarnaast gebruikten ze ook afvalbronnen om die om te zetten naar synthetische vliegtuigbrandstof. Het gaat onder andere om afval van houtfabrieken, landbouwresiduen, vetten, stedelijk afval en andere, niet altijd even appetijtelijke, basismaterialen. Cruciaal in het onderzoek is dat de duurzame brandstoffen onmiddellijk de traditionele, fossiele brandstoffen kunnen vervangen. Bestaande vliegtuigen kunnen ze gebruiken zonder hun bestaande hardware te moeten aanpassen.
“De bevindingen wijzen ook op een verbeterde luchtkwaliteit in de buurt van luchthavens, waar een groot deel van de ultrafijne zwarte koolstof van commerciële vliegtuigen neerdaalt”, weet dr. Paul Williams van de universiteit in Manchester. “SAF/aardoliemengels met een lager aromaatgehalte produceren minder roet. Mengsels met een lager zwavelgehalte produceren dan weer minder vluchtige deeltjes. De juiste mengeling kan dus een duidelijk gunstig effect hebben op de leefomgeving.”
Duurzame luchtvaartoekomst
Dat de luchtvaart dringend duurzamer moet worden, is al langer duidelijk. In de VS hebben luchtvaarttoezichthouders zich ertoe verbonden om tegen 2050 een netto-nulluchtvaartsysteem op te bouwen. Daarvoor is volgens de toezichthouders een sterke stijging nodig in de productie van SAF’s. De Verenigde Staten hebben voldoende ruimte en grondstoffen om dat doel te bereiken. In Europa, en zeker het Verenigd Koninkrijk, ligt dat helemaal anders. Een rapport eerder dit jaar concludeerde dat het VK de helft van de bestaande landbouwgrond zou moeten besteden aan SAF-productie, of meer dan het dubbele van zijn duurzame elektriciteitsvoorziening om aan de nuldoelstelling te komen.
lees ook
Waterstofvliegtuigen kunnen tegen 2035 goedkoper zijn dan traditioneel toestel (mist belasting op kerosine)
“Het produceren van voldoende SAF zal een uitdaging zijn”, weet dr. Williams. “Er zitten verschillende technologieën in de pijplijn om de luchtvaart te verduurzamen. Waterstof en elektrische vliegtuigen zijn er twee van, maar die technologie staat nog in de kinderschoenen. Niet alleen bij de opwekking en levering zijn er hindernissen. Ook bij de bijhorende infrastructuur.” Vorig jaar deden Rolls-Royce en Easyjet enkele testen met waterstofmotoren, maar sindsdien is het stil. Airbus heeft zich bij het project aangesloten en hoopt tegen 2035 een eerste waterstofvliegtuig in gebruik te nemen. Ook hybride vliegtuigen zijn een mogelijkheid maar hier botst de sector, net als de auto-industrie, op beperkingen van de batterijtechnologie.