Duurzame reizen, Google, Maps, Zoeken
Beelden: Google

Duurzamere verplaatsingen dankzij updates in Google Maps en Zoeken

Techgigant Google voert nieuwe functies in bij Maps en Zoeken zodat reizigers handige routes voor openbaar vervoer vinden, alternatieven krijgen voor vliegreizen en inzicht verwerven in de geschatte CO2-uitstoot van een vlucht. Google wil met de nieuwe toepassingen gebruikers aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken.

Gisteren schreven we al dat Google enkele nieuwe functies invoert zodat gebruikers van elektrische voertuigen gemakkelijker een geschikte laadoplossing kunnen vinden. De techreus heeft ook updates klaar zodat gebruikers de meest duurzame manier van reizen kunnen kiezen. “We lanceren in Maps een functie die suggesties voor openbaar vervoer of wandelen weergeeft naast autoroutes, wanneer de reistijden vergelijkbaar en praktisch zijn”, schrijft Jacob Byers in een blogpost. “Die nieuwe toepassing zal de komende weken beschikbaar zijn in meer dan vijftien steden over de hele wereld, waaronder Amsterdam, Barcelona, Londen, Montreal, Parijs, Rome en Sydney.” Ook in onze hoofdstad Brussel zal de toepassing worden uitgerold.

Alternatieven bieden

Google voegt nog een functie toe aan Zoeken waarmee de gebruiker informatie krijgt over langeafstandstreinroutes, met onder andere busalternatieven. “Wie zoekt naar bijvoorbeeld  een trein van Boston naar Philadelphia, krijgt meteen dienstregelingen en ticketprijzen direct op de resultatenpagina zien, samen met links om je boeking te voltooien. Deze functie is nu beschikbaar voor treinen in 38 landen en langeafstandsbusroutes in 15 landen. Voor sommige bestemmingen is het misschien niet duidelijk wanneer treinen een goed alternatief zijn voor vliegen. Daarom zijn we vorig jaar begonnen met het uitrollen van suggesties voor treinroutes wanneer je op Google Zoeken naar vluchten zoekt. In de komende maanden zullen deze suggesties voor treinroutes ook zichtbaar zijn in Google Flights gebruikt.”

lees ook

Europese Transportcommissie stemt voor deal rond groene vliegtuigbrandstof

Soms is vliegen echt de enige praktische manier om van A naar B te komen, maar de milieu-impact van een reis kan nogal variëren, afhankelijk van de vlucht. Met Google Flights kunnen reizigers de geschatte uitstoot voor bijna elke vlucht in de zoekresultaten zien en filteren op opties met een lagere uitstoot. “Deze schattingen worden mogelijk gemaakt door het Travel Impact Model (TIM), een methodologie die we in 2022 hebben gepubliceerd voor het voorspellen van de uitstoot per passagier. Om deze informatie nog toegankelijker te maken, zijn TIM-schattingen nu ook beschikbaar via een ontwikkelaars-API waarmee elke app of website vluchtemissies kan weergeven, evenals een Google Spreadsheets-add-on en een rekenmachine op de TIM-website”, besluit Byers.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.