North Sea Port binnenvaart

Goederenvervoer via binnenvaart blijft groeien in North Sea Port

Het goederenvervoer in North Sea Port via de binnenvaart naar het achterland blijft toenemen. In vijf jaar tijd steeg het transport van 54 procent tot 60 procent. Dat blijkt uit het vijfde onderzoek dat de haven uitvoerde bij bedrijven in het hele grensoverschrijdende havengebied.

North Sea Port zet als multimodale haven sterk in op duurzaam vervoer. Voor de vijfde maal onderzocht de haven de vervoersmogelijkheden die bedrijven (in 2022) gebruikten om goederen (aan- en afvoer) naar het achterland te vervoeren. Uit de cijfers blijkt dat 60 procent van de goederen via binnenvaartschepen wordt vervoerd. Dat is een toename met 6 procent op vijf jaar tijd waarbij het gaat om zowel het laden als het lossen van binnenvaartschepen. Het wegvervoer neemt 28 procent van de vervoersmiddelen in, het treinvervoer 10 procent. De resterende twee procent gaat naar transhipment, of het overbrengen van laden van het ene naar een ander schip.

Duurzaam transport

“De echte vooruitgang voor duurzaam transport zit hem in het aandeel van de binnenvaart”, verklaart CEO Daan Schalck. “60 procent is best wel uniek te noemen. Deze cijfers uit het modalsplitonderzoek laten zien dat de bedrijven en rederijen in North Sea Port verder inzetten op vervoer via binnenvaart.” North Sea Port zet actief in op een ‘modal shift’ richting duurzaam transport via de binnenvaart en het spoor. Het grensoverschrijdende havengebied beschikt over een uitgebreid netwerk van achterlandverbindingen. Het ligt op het kruispunt van de Europese vervoersmogelijkheden via binnenvaart, spoor en wegvervoer en op een aantal Europese vervoerscorridors.

lees ook

North Sea Port krijgt Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Het vervoer over de binnenwateren zal nog toenemen met de realisatie van het Seine-Scheldeproject waardoor binnenvaartschepen met een laadvermogen van 4.500 ton tot in Parijs kunnen varen. Wat spoorontwikkelingen betreft, werkt de haven samen met de spooroperatoren ProRail en Infrabel aan onder meer een nieuwe verbinding op de oostoever tussen het Nederlandse Axel en het Belgische Zelzate, een nieuwe zuid-oostboog in het spoor ten oosten van de Sluiskilbrug en de ontsluiting naar het noorden van de spoorbundel aan het Kluizendok.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.