Google wil tweede nieuw en duurzaam datacenter bouwen in Henegouwen

Technologiereus Google heeft een bouwaanvraag ingediend voor een tweede site met datacenters in Wallonië. Het nieuwe datacenter moet op het bedrijvenpark Ecopole in Farciennes moet komen, laat burgemeester Hugues Bayet weten via persbureau Belga.

In de aanvraag die Google indiende staat dat op de site op termijn drie datacenters zullen komen. Een eerste, met een oppervlakte van 7.500 vierkante meter, moet klaar zijn tegen 2025. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee andere centers gebruiksklaar moeten zijn. Het gaat alleszins om twee grote sites, respectievelijk 20.000 en 30.000 vierkante meter groot. Technologiereus Google kocht in het najaar van 2021 een terrein van 52 hectare in Farciennes. Dat is de armste gemeente van Wallonië.

Duurzaamheid voorop

De nieuwe datacenters moeten volgens Google hun steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Zo voorziet het Amerikaanse bedrijf zonnepanelen. Om de opgewekte energie op te slaan zullen batterijen worden ingezet. De datacenters zullen ook rationeel omgaan met het watergebruik in en rond het gebouw. De gemeente Farciennes en de lokale intercommunale Igretec zal de door het datacenter geproduceerde en overtollig warmte kunnen gebruiken voor een stedelijk warmtenetwerk.

lees ook

’75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027′

Op werkgebied zal de komst van techgigant Google worden toegejuicht in Farciennes. De vestiging van Google zou minstens 400 rechtstreekse jobs moeten opleveren. Volgens Belga kunnen er onrechtstreeks nog eens zoveel jobs bij komen. Sinds 2010 heeft Google een datacenter in Saint-Ghislain, ook gelegen in Henegouwen. Het bedrijf investeerde al bijna drie miljard euro in de activiteiten op de site, waar trouwens ook 400 mensen zijn tewerkgesteld.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.