Digital Equity at HP

HP ademt duurzaamheid met torenhoge ambities

Heel wat organisaties focussen vandaag sterk op duurzaamheid, maar weinigen kunnen zeggen dat ze dat in 1957 ook al deden. HP is een voortrekker met een ambitieus doel: tegen 2030 het meest duurzame en rechtvaardige bedrijf ter wereld worden. 

Aan ambitie geen gebrek bij HP, ook al moesten we even slikken toen we dat hoorden. Maria Collin, verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen HP over Noordwest-Europa, heeft heel wat op haar bord om samen met haar collega’s het schip die richting uit te sturen. Ze lacht wanneer we haar daarmee confronteren. “Het is een belangrijk doel voor ons waar we al langere tijd aan werken. Dat is nodig, want ik zou niet graag in de schoenen staan van bedrijven die nu plots werk maken duurzaamheid. Wij zijn er al lang mee bezig, maar we mogen daarom niet stilstaan. We moeten die sterke fundering behouden en uitbreiden, elke dag weer. 

Iedereen kent het

Je merkt dat Collin gedreven is in haar werk. Zoals ze zelf zegt: “You walk the walk”. Daarnaast haalt ze al snel aan dat duurzaamheid niet enkel focust op omgeving. Je moet als grote organisatie ook je verantwoordelijkheid nemen op vlak van mensen. “Good citizenship is sinds 1957 een essentieel onderdeel van het bedrijf. Door ons enorme globale bereik kunnen we doelstellingen realiseren die echt het verschil maken. Op gebied van Digital Equity willen we 2030 in totaal 150 miljoen mensen hebben kunnen helpen”   

Omdat duurzaamheid diep in HP zit geworteld, moet ze voor haar job weinig muren slopen. “Ik moet zelden een argument zoeken waarom we iets moeten doen. Binnen de organisatie ziet iedereen het belang van zaken als omgeving of circulariteit.” Ze wijst ons zelfs op het belang van duurzaamheid in de meeste jobrollen. “We koppelen daar KPI’s aan, mensen verwachten dat ook.” Volgens Collin is een organisatie die vandaag niet genoeg bezig is met duurzaamheid een vogel voor de kat. Ze wijst onder andere naar de war on talent: heel wat bedrijven worstelen vandaag met het invullen van openstaande vacatures. “Het salaris blijft belangrijk, maar vlak daarachter zit duurzaamheid. Zeker de jonge generatie focust daar heel sterk op.” 

Duurzame toeleverketen

Bij HP is de toeleverketen verantwoordelijk voor 69 procent van de carbon footprint. Er wordt continu gesleuteld aan manieren om dat te verbeteren, maar Collin wijst ook naar andere belangrijke zaken. “Werkersrechten, die zijn net zo belangrijk. We hebben daaraan programma’s gekoppeld en doelen die we willen realiseren.” Het is volgens haar essentieel om een goede band te hebben met de toeleverketen om samen innovaties te vinden. “Er moet een langetermijnplanning zijn inclusief commitment je er aan te houden.” Vanaf volgend jaar moeten heel wat organisaties verplicht een CSRD-rapport opstellen.

Dat maakt van duurzaamheid een hoofdonderwerp bij tal van belangrijke beslissingen, iets wat Collin bijzonder goed voelt. “De tijd van evangeliseren licht al een tijdje achter ons. Vandaag komen de decision makers naar ons voor meer info, niet andersom. In een grote aankoop zit steeds vaker ook een sustainability manager mee aan tafel, op vraag van de klant. “Met de nieuwe regels rond CSRD zet de Europese Unie druk op bedrijven om te rapporteren. Onze data is gelukkig door onze ervaring allemaal geconnecteerd. Zo kunnen organisaties direct zien wat HP doet. Dat gaat verder dan alleen de carbon footprint, ook de toeleveringsketen wordt onder de loep genomen, net als de aankoop van materialen om hardware te maken. Vooral dat laatste zie ik steeds vaker terugkomen. Duurzaam inkopen wordt voor elke organisatie heel belangrijk, ook voor ons.” 

Focus op diensten

Je kan als bedrijf mooie verhalen schrijven rond duurzaamheid, maar op het einde van de rit zijn het altijd wel de centen die tellen. Dat geldt ook voor HP. “Hoe je het draait of keert, ons hoofddoel is om winstgevend te zijn”, zegt Collin. Wij extrapoleren daaruit dat het bedrijf liefst zo veel mogelijk toestellen wil verkopen, maar dat is niet helemaal juist volgens haar. “We beseffen zelf maar al te goed dat de productie van toestellen, de materialen die daarvoor nodig zijn en het verschepen ervan impact heeft. Daarom focussen we steeds meer op circulariteit in de vorm van services. Moet een pc elke vier jaar worden vervangen? Soms wel, soms niet, dat blijkt uit onze slimme software die IT-teams gebruiken binnen organisaties om het gebruik van de toestellen te monitoren.” 

We koppelen KPI’s aan duurzaamheid in de meeste jobrollen. Mensen verwachten dat ook.

Maria Collin – verantwoordelijke duurzaamheid binnen HP over Noordwest-Europa

Ze wijst erop dat toestellen die weinig worden gebruikt, gerust langer dienst kunnen doen. De software kijkt ook of de toestelkeuze correct is en of er na verloop van tijd moet worden bijgestuurd. Een high-end laptop die veel energie verbruikt, maar waar haast nooit de volle kracht wordt benut, is voor niemand een goede zaak. Er wordt volgens Collin ook gesproken met softwareleveranciers over green coding. “Efficiënte software vraagt minder rekenkracht, wat resulteert in minder energie.” 

Nieuwe of oude pc’s

Tot slot wijst ze ons op het complete traject van elk toestel. Kan het opnieuw in de markt worden gezet als een refurbished toestel om zo grondstoffen te besparen? “We zorgen er altijd voor dat elk apparaat handig kan hersteld worden om zo toestellen langer actief te houden. Een slechte batterij hoeft niet het einde van een laptop te betekenen. IT-teams binnen organisaties kunnen die handig zelf vervangen, zodat de werknemer er langer mee aan de slag kan.” 

HP is een van de belangrijkste spelers in de IT-wereld en die voortrekkersrol wil Collin ook gebruiken om nog meer in te zetten op duurzaamheid. “We publiceren al 22 jaar jaarlijks ons duurzaamheidsrapport, daarop zijn we trots, maar dat is het doel niet. Tegen 2030 het meest duurzame en rechtvaardige bedrijf ter wereld zijn, dat is veel belangrijker. Met onze ervaring uit het verleden en de realisaties die we nog willen doen, hopen we andere bedrijven te inspireren.”  

Stevige laptops

Een laptop die tegen een stootje kan, is een laptop die je minder snel moet vervangen. Elk zakelijk model, of het nu een ProBook, EliteBook, ZBook of Dragonfly is, wordt grondig getest volgens MIL-STD-standaarden opgesteld en onderhouden door de verschillende takken van het Amerikaanse leger. Hiermee garandeert HP dat ze bestand zijn tegen onder andere zand of stof, temperatuurschokken en fysieke schokken. De standaard omvat ook een valtest zodat een laptop prima blijft functioneren als die uit je tas of van de tafel valt. Belangrijke kanttekening: HP doet zijn best om toestellen stevig te maken, maar ongevallen worden nooit gedekt door garantie. Zie het eerder als een belangrijke extra die je laptop steviger maakt dan een ander model die niet de MIL-STD-testprocedure heeft doorlopen. 

Doelen voor bosbouw

Het is belangrijk als organisatie om niet op een eiland te werken los van de rest. Je moet in dialoog gaan met klanten, partners, NGO’s en andere organisaties richting een gezamenlijk doel. Bijvoorbeeld HP’s inzet voor haar wetenschappelijk onderbouwde doelen voor bosbouw. Het werkt daarvoor samen met organisaties en bedrijven om targets te halen.  Een voorbeeld is het volgende initiatief dat we zijn gestart: Sustainable Forests Collaborative 2019 samen met NGO’s en negen andere papier producenten. Met een duidelijke focus, op basis van wetenschappelijk onderzoek.  De fabrikant investeert er fel in om tot een reeks van doelen te komen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.