Djust_E_ILVO

ILVO ontwikkelt eerste zelfrijdende elektrische tractor

Het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft voor een Vlaamse primeur gezorgd. Samen met twee partners heeft het instituut een dieseltractor omgebouwd tot een zelfrijdende, elektrische machine.

De tractor kreeg de naam Djust-E mee, weet Vilt en wordt op woensdag 7 juni officieel voorgesteld tijdens de AgriTechDag ‘23. De naam is afgeleid van van het digitaal datadeelplatform Djustconnect. Vorige week kreeg de elektrische tractor al zijn vuurdoop. “Hij werkte al met een klepelmaaier, frees en rotoreg. In alle gevallen verliep het werk naar wens”, weet Simon Cool. De ingenieur bij ILVO is verantwoordelijk voor het elektrificatie- en automatiseringsproject. Volgens Cool is Djust-E de eerste tractor in Vlaanderen die zowel autonoom rijdt als elektrisch wordt aangedreven.

Maanden ombouwwerk

Een dieseltractor omvormen tot een elektrische variant, daar kruipt best wat tijd in. De onderzoekers moesten onder andere een oplossing zoeken voor de transmissie. Die verbinding tussen de vooras en achteras werkt, net zoals de aandrijving, op diesel. “Zonder die transmissie heb je geen functionele machine meer”, aldus mechanisatiebedrijf Verschueren dat een volledig nieuw chassis bouwde om de elektrische motor te kunnen plaatsen. Er is ook een fronthef geïnstalleerd waaraan het batterijpakket kan hangen. In de toekomst kunnen daar ook fuel cells of een generator op worden geplaatst.

De batterij die is gebruikt bestond uit een zware loodzuur batterij van 15kWh, waarmee tot drie uur werk is uitgevoerd. “Voor onze proeven was dit ruim voldoende. Met een lithium-batterij, die veel lichter is, kan dat bereik vergroten”, aldus Simon Cool. De elektrificatie brengt uiteraard flink wat voordelen mee op vlak van klimaatimpact. Zo is er geen directe uitstoot van roet, stikstofdioxiden en CO2. Daardoor kan de tractor ook in gesloten ruimtes zoals serres worden gebruikt. Het onderzoek past in de nood aan verduurzaming van de land- en tuinbouw en de inzet van alternatieve en hernieuwbare energievormen.

Autonome machine

De omgebouwde tractor is door het gebruik van software en geïntegreerde sensoren naast elektrisch ook autonoom. Om de trekker zover te krijgen, werkte ILVO samen met de Deense toeleverancier van actuatoren Linak. Door het autonome karakter is de tractor in principe 24 uur per dag inzetbaar, met als bijkomend voordeel de geruisloze motor. “Met het oog op de automatisering zie ik de machines in die zin evolueren”, gaat Cool verder. “Hetzelfde werk dat één chauffeur doet met één zware tractor, kan net zo goed gebeuren door kleine autonome machines. Die zijn gemakkelijk vervoerbaar en meer schaalbaar. En ze zorgen voor minder bodemverdichting.”

lees ook

Hoe in Vlaanderen koolstoflandbouw opschalen?  

Net daarom koos het onderzoek voor een kleine tractor die in Vlaanderen en Nederland bij veel bedrijven met relatief kleine percelen goed uit de voeten kan. “De ontwikkeling is erg vraaggedreven en met Djust-E nemen we het heft in eigen handen. De land- en tuinbouwsituatie in Vlaanderen is zeer specifiek en het is niet per se interessant om voor deze kleine markt een specifiek voertuig te ontwikkelen. Al zijn de bedrijven uiteraard bezig met automatisatie en alternatieve energiebronnen.”

Djust-E wordt officieel voorgesteld tijdens de AgriTechDag op het ILVO-terrein in Merelbeke.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.