SLibat

SLiBat onthult eerste eerste werfbatterij gemaakt van end-of-life elektrische fietsbatterijen 

Door de snelle groei van elektrische mobiliteit neemt het aantal end-of-life batterijen toe. SLiBat, een van de winnaars van de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel, heeft dit goed begrepen. De start-up ontwikkelde een werfbatterij gemaakt van afgedankte elektrische fietsbatterijen.  

Zelfs na gebruik behouden elektrische fietsaccu’s tot 70 procent van hun oorspronkelijke capaciteit, aldus een persbericht van Bebat. SliBat ontwierp een innovatief en uniek product dat flexibel, veelzijdig en op een milieuvriendelijke manier kan worden ingezet op werven die nog niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Voor zijn SLiBat-Tool doet het bedrijf een beroep op de inzameling van end-of-life batterijen van elektrische fietsen. De cellen worden elk afzonderlijk getest op hun vermogen om energie op te slaan en te leveren. Door deze cellen daarna samen te voegen wordt een nieuwe batterij gevormd waarvan de prestaties opnieuw worden getest en geanalyseerd. 

Bouwsector 

De toepassing is vooral handig in de bouwsector. Professionals hoeven geen gebruik meer te maken van dieselgeneratoren en verminderen zo hun milieu-impact. Tegelijk steunen ze de lokale economie. “De bouwsector staat voor één van de grootste uitdagingen van onze economie, aangezien circulariteit ook daar een belangrijk thema moet worden. Dankzij de extra middelen die wij verkregen via de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel dragen wij bij aan circulariteit in deze sector”, zegt Mathieu Depoorter, oprichter van SLiBay. 

Bebat en Leefmilieu Brussel hebben een projectoproep gelanceerd om de circulariteit van gebruikte batterijen te bevorderen. Het project van SLiBat ontving 20.000 euro voor de ontwikkeling van zijn werfbatterij die gemaakt is van afgedankte elektrische fietsbatterijen. “We zijn tevreden dat we circulaire innovatie in Brussel mee kunnen stimuleren en tegelijkertijd onze kennis, expertise en technische knowhow met deze jonge ondernemers kunnen delen. De eerste prototypes zijn alvast veelbelovend”, aldus Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat. 

lees ook

Bebat en Veolia zamelen batterijen in met fietskoeriers

“Met de projectoproep willen we jonge Brusselse ondernemers aansporen om hun steentje bij te dragen aan de circulaire economie en te innoveren”, vult Frederik Lesseliers, Project Manager Waste Policy bij Leefmilieu Brussel, aan. “Dit is namelijk essentieel voor onze planeet. Het gebruik van batterijen is de laatste jaren enorm toegenomen en dat heeft uiteraard een impact op het milieu. We boden de winnaars van de projectoproep financiële steun, specifieke coaching en een netwerkgelegenheid om best practices uit te wisselen.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.