ecoo beringen plastic recycleren

Synpet verkiest Antwerpen boven Genk voor nieuwe recyclagefabriek

Het Belgisch-Turkse Synpet, gespecialiseerd in het recycleren van kunststoffen, zal in de Antwerpse haven een eerste grote recyclagefabriek bouwen. Synpet gaat voor de bouw, die 100 miljoen euro zal kosten, in zee met de Zwitserse Kolmar Group. Dat schrijft persbureau Belga op basis van een gezamenlijk persbericht.

Synpet wou initieel in Genk bouwen, maar koos toch voor ‘een van Europa’s grootste en meest intensieve petrochemische clusters’. De fabriek in Antwerpen moet in 2025 opstarten en zou zowat zeventig banen opleveren. In Brussel zouden er bij Synpet 25 banen bijkomen. 
Concreet wil Synpet op de site een recyclinginstallatie voor plastic afval bouwen. Het afval zal er met een ‘geavanceerde technologie’ worden verwerkt tot circulaire nafta. Dat is een basisgrondstof waarvan de industrie opnieuw plastic maakt. Bedoeling is om zo de circulaire chemische cluster in de haven van Antwerpen te versterken.

Duurzame bijdrage aan regio

“Onze eerste fabriek komt in de haven van Antwerpen“, zegt Cem Ozsuer, CEO van Synpet. “We zullen een duurzame bijdrage leveren aan de Vlaamse regio door het probleem van plastic afval aan te pakken, de koolstofuitstoot te verminderen en jobs te creëren.” Dat Antwerpen werd gekozen in plaats van Genk, komt wellicht door de betere bereikbaarheid. De fabriek van Synpet zal immers veel plastic afval uit Zuid-Europa moeten importeren. Landen als Italië en Spanje kunnen het volume aan plastic afval immers niet meer volledig zelf verwerken. 

lees ook

Om plastic verbruik te verminderen en recyclage te verhogen moeten alle betrokkenen samenwerken

Kolmar verwierf een belang in Synpet bij een eerste kapitaalronde. Beide bedrijven willen in een eerste fase 180.000 ton afgekeurd plastic afval per jaar verwerken, met het plan om tegen 2030 een globale verwerkingscapaciteit van 1.000.000 ton kunststofafval te bereiken. Volgens Kolmar is er geen enkele andere technologie dan die van Synpet die op industriële schaal circulaire chemische grondstoffen produceert uit afgekeurde kunststoffen. Synpet werd opgericht in 2014. Het bedrijf specialiseerde zich in het recyclen van ongesorteerd plastic afval. Synpet recyclet koolstof in afval in hernieuwbare olie (nafta). Op die manier wordt fossiele olie door nafta vervangen bij de productie van nieuwe kunststoffen. Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen, dat dient als grondstof voor de productie van ethyleen en propyleen, wat dient voor de productie van kunststoffen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.