BE-nl_MagicParcel_Press_1

Too Good To Go werkt rechtstreeks samen met producenten om voedselverspilling tegen te gaan 

Too Good To Go, ‘s werelds grootste marktplaats voor voedseloverschotten, zet in samenwerking met FrieslandCampina, Gimber, Kraft Heinz, Products & Brands Group en Unilever een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling. Vanaf nu is het mogelijk om via de Too Good To Go-app een ‘Magic Parcel’ te bestellen, met houdbare producten die zijn gered tijdens de productiefase.  

Dankzij deze nieuwe dienstverlening krijgen consumenten tegen 50 procent van de normale prijs toegang tot producten en kunnen producenten hun activiteiten optimaliseren en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Too Good To Go heeft wereldwijd al 200 miljoen maaltijden gered en wil met deze nieuwe stap haar  impact verder stimuleren.Tot nu kon je met de app verrassingspakketten met producten die anders zouden worden weggegooid, reserveren en ophalen bij een restaurant, bakker of supermarkt in de buurt. Voor de nieuwe functie‘Magic Parcel’ werkt de app rechtstreeks samen met producenten om voedselverspilling in de productiefase tegen te gaan.  

Groter formaat 

Met deze stap kunnen Belgische consumenten via de app nu eerder in de voedselketen eten redden van verspilling. Magic Parcel is een handige oplossing in een groter formaat dan de verrassingspakketten, met een mix van voedingsmiddelen die veilig bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard. Het pakket kan gratis aan huis worden bezorgd of opgehaald bij een afhaalpunt. De nieuwe oplossing werd eind 2022 al geïntroduceerd in Denemarken en Nederland, waar het zijn potentieel heeft bewezen. 

“We zijn erg blij dat we de Magic Parcel nu ook in België kunnen lanceren,” aldus Geertje Zeegers, Country Manager voor Nederland en tijdelijk ook voor België. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Dankzij de samenwerking kunnen we producten nu rechtstreeks aan consumenten aanbieden. Met een direct-to-consumer model kunnen we op grote schaal voedselverspilling tegengaan. Na het succes in andere landen, zijn we nu klaar om dit model op meerdere plekken te introduceren en er een echte game-changer in de voedselindustrie van te maken”. 

Zo werkt het 

Volgens onderzoek van Eurostat[1] vindt 18 procent van alle voedselverspilling plaats tijdens de verwerkingsfase van de toeleveringsketen. Dit is waar deze nieuwe oplossing om de hoek komt kijken. Too Good To Go koopt producten rechtstreeks van voedselproducenten die hun goederen om verschillende redenen niet aan retailers kunnen verkopen, zoals verpakkingen met drukfouten en veranderingen in vraag en aanbod. Na aankoop worden deze producten zorgvuldig verpakt in ‘Magic Parcels’, die een mix van houdbare producten bevatten. De pakketten worden aan consumenten aangeboden in de nieuwe app-rubriek ‘Bezorging’. 

Uit een recent rapport van het WWF blijkt dat maar liefst 40 procent van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. In absolute cijfers betekent dat dat jaarlijks wereldwijd 2,5 miljard ton voedsel niet wordt opgegeten. Een verbijsterende hoeveelheid, met ernstige gevolgen: 820 miljoen mensen lijden dagelijks honger, het economisch verlies wordt geschat op 1,2 biljoen dollar en bovendien is het verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Verschillende voordelen 

De samenwerking met producenten heeft voor iedereen voordelen. “Als partner sinds het begin van Too Good To Go,  zijn we erg blij met de lancering van de ‘Magic Parcels’. Deze kunnen worden thuisbezorgd, wat de strijd tegen voedselverspilling nog toegankelijker maakt voor consumenten. We zijn blij dat we deel uitmaken van het avontuur en blijven onze energie steken in het aangaan van de grote uitdaging van voedselverspilling”, zegt Tom Smidts, Head of Country Unilever BeLux. 

“We willen een pleitbezorger zijn voor duurzaam ondernemen”, vult Timo Van Loon, Business Unit Manager Brand Development  Products & Brands Group aan. “Afvalbeheer is een cruciaal aspect van onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Elke hap voedsel die we kunnen besparen is een stap in de goede richting. TGTG was voor ons de voor de hand liggende partner om een oplossing te vinden voor onverkocht voedsel.” 

lees ook

App tegen voedselverspilling redt in België 10 miljoen maaltijden

Snelle groei 

De lancering van het nieuwe model is een volgende stap om de groei van het platform verder te stimuleren. Onlangs haalde Too Good to Go na 5 jaar activiteit in België de mijlpaal van 10 miljoen geredde maaltijden. En wereldwijd werden, dankzij meer dan 75 miljoen gebruikers en 134.000 actieve partners in 17 landen, nu al 200 miljoen maaltijden gered. Dat staat gelijk aan 500.000 ton CO2-uitstoot. Om de positieve impact verder te vergroten voerde Too Good To Go begin maart een rebranding en repositioning door, waarbij onder andere het logo in een nieuw jasje is gestoken. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.