De toekomst zal meer en meer elektrisch zijn en ook de vloot van VAB past zich aan die evolutie aan. Zo heeft VAB in de vervangwagenvloot elektrische wagens opgenomen, geeft VAB-Rijschool sommige opleidingen met volledig elektrische voertuigen en nu nemen ook de VAB-wegenwachters de eerste volledig elektrische interventievoertuigen in ontvangst.
Het iconische Volkswagenbusje, de T1, kreeg met de VW ID. Buzz onlangs een elektrische reïncarnatie, schrijft VAB in een persbericht. De eerste exemplaren zijn bij VAB geleverd. Het gaat om de eerste volledig elektrische pechverhelpingsvoertuigen in ons land van dit type. VAB gelooft in elektrische voertuigen en hun capaciteiten en dus krijgt de ID. Buzz geen speciale opdrachten en wordt hij, vanaf september gewoon ingezet naast de andere interventievoertuigen. Hij zal dus niet specifiek dienen voor de pechverhelping van elektrische wagens.
Kopzorgen door elektrificatie
Steeds meer mensen rijden elektrisch en daar past VAB ook de vervangwagenvloot voor aan. Zo voegt VAB acht Polestar 2’s toe als vervangwagen. VAB-Rijschool voert dan weer rijlessen uit met de Cupra Born. Met al deze ingrepen neemt VAB in ons land de lead in elektrificatie. Die elektrificatie van het algemene wagenpark is niet altijd een goednieuwsshow. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, hebben elektrische wagens even vaak en soms zelf vaker af te rekenen met pech. De voornaamste oorzaken van pech bij elektrische voertuigen zijn een lege 12V-batterij en vooral bandenpech. Deze wagens hebben een groot koppel en in combinatie met het hoge gewicht van zo’n voertuig leidt dit vaker tot problemen met de banden.
Een takeling van een elektrisch voertuig waarbij twee of vier wielen geblokkeerd zijn, neemt ook meer tijd in beslag (zie onder). VAB heeft op elk takelvoertuig het juiste materiaal voorzien, maar omdat er meer handelingen nodig zijn kan een wegenwachter minder interventies uitvoeren op een dag. Enerzijds neemt het aantal interventies aan elektrische wagens dus niet af en anderzijds stijgt het aantal interventies aan traditionele wagens die op fossiele brandstoffen rijden. Het wagenpark in ons land is ouder geworden. Een auto in België was in 2022 gemiddeld 9 jaar en 9 maanden oud, een stijging van 5 maanden op één jaar tijd (cijfers Febiac).
Uit een bevraging van VAB bij 2000 Belgen bleek eerder al dat 43 procent van de mensen die de aankoop van een nieuwe wagen uitstelt dit doet omdat ze twijfelen over de aandrijfvorm. De aankoop van een wagen neemt een behoorlijke hap uit het gezinsbudget en dus gaan de meeste consumenten daarbij niet over één nacht ijs. Daardoor besluit hij vaak om langer verder te rijden met de oude wagen. Dit alles leidt tot een hoger aantal interventies per wagen, zowel bij auto’s op fossiele brandstoffen als bij volledig elektrische wagens. Meer en langere interventies zorgen voor hogere kosten, iets wat bovenop de inflatie komt. Een evolutie die VAB enigszins zorgen baart.
Elektrische auto vraag aparte takelbehandeling
Voor hulpverleners verschilt het takelen van een elektrische auto van die van een gewoon voertuig. ‘Wanneer je een elektrische wagen duwt of trekt, gaan de wielen draaien, waardoor net als bij een dynamo van een fiets elektriciteit wordt opgewekt’, legt VAB uit. Als de wagen functioneert zoals het hoort, is dat geen probleem. Meer nog, elektrische wagens gebruiken dat principe net om stroom te recupereren, als je bijvoorbeeld bergaf rijdt of uitbolt. Maar als je wagen niet naar behoren werkt omdat de batterij helemaal leeg is of omdat er een technisch probleem is, kun je door het opwekken van stroom door de wielen te laten draaien net schade aanrichten.
lees ook
76 procent meer elektrische auto’s op Europese wegen
Het algemene principe is dus dat je een elektrische wagen niet mag duwen of trekken zolang de vier wielen de grond raken. Niet alle elektrische wagens hebben echter vierwielaandrijving. Als de niet-aangedreven wielen op de grond blijven, is er geen probleem. Ook kunnen sommige modellen wel geduwd of gesleept worden, maar dan is de snelheid beperkt tot bijvoorbeeld maximaal 15 km/u én mag je dat maar gedurende een bepaalde afstand doen, bijvoorbeeld anderhalve kilometer. Dit verschilt van model tot model.